In iunie Romania a coborat pe pozitia a doua dupa asteptarile economice la sase luni, fiind devansata de Ungaria.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 4,6 puncte in cazul Romaniei, la 21,2 puncte.

Ungaria a consemnat cel mai mare declin din regiune, de 20,4 puncte, la 14 puncte, si a revenit astfel pe pozitia a doua. Doar pentru Turcia perspectivele s-au imbunatatit usor, cu trei puncte, insa raman cele mai slabe din regiune (-15 puncte).

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele asteptarilor economice a pierdut 2,5 puncte, si a coborat la -5 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.

In functie de situatia economica actuala, Romania ramane pe penultimul loc in regiune, in fata Ungariei. Indicele aferent pentru Romania a pierdut 2,3 puncte si a ajuns la 28,1 puncte, in timp ce pentru Ungaria a urcat cu 1,7 puncte, la -33,4 puncte.

In Europa Centrala si de Est, situatia economica a evoluat pozitiv, considera analistii, iar indicele care evalueaza situatia prezenta a crescut cu 8,2 puncte, la 12,9 puncte.

Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au inrautatit in iulie, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de 13,2 puncte, la 27,6 puncte. Bursa din Romania a urcat, insa, pe pozitia a doua in regiune, in functie de asteptari, in contextul unui declin puternic al altor burse din regiune. Perspective mai bune are doar piata de capital din Turcia.

Citeste si

Este oficial: romanii se vor angaja in Spania numai cu permis de munca. CE: "Madridul nu poate, in principiu, sa introduca restrictii”

UE a salvat Grecia. Optimismul din regiune intareste leul, euro scade la minimul ultimelor doua saptamani VIDEO