Venirea medicilor straini in Franta nu este o noutate. Incepand cu anii 1990, Franta a inceput sa recruteze medici din strainatate pentru a acoperi numeroasele posturi vacante, in special in zonele rurale.

Initial, majoritatea medicilor straini veniti in Franta proveneau din Africa si Orientul Mijlociu. In prezent insa, recrutarea personalului medical din afara Uniunii Europene a devenit mai complicata, Franta reorientandu-se spre profesionisti europeni.

Potrivit statisticilor din 2009, dintre cei aproximativ 9.500 de medici straini inregistrati in Franta belgienii reprezinta 16,37 la suta, fiind urmati de romani, cu 12,04 la suta, germani (10,89 la suta), algerieni (10,26 la suta), italieni (8,3 la suta), marocani (7,69 la suta), tunisieni (4,85 la suta) ÅŸi spanioli (3,44 la suta).

Dintre aceÅŸtia, 51,3 la suta sunt salariati, 23,1 la suta au cabinete proprii ÅŸi 19,2 la suta sunt supleanti.

La 1 ianuarie 2009, in Franta erau inregistrati 1.063 de medici romani, 70 la suta femei ÅŸi 30 la suta barbati. Aproximativ 90 la suta dintre ei sunt salariati, specializati in medicina generala (312), anestezie-reanimare (94), psihiatrie (80) ÅŸi radioscopie (75).

"Intre 2007 ÅŸi 2008, peste 1.000 de medici romani au venit in Franta", anunta Xavier Deau, vicepreÅŸedintele Ordinului National al Medicilor din Franta.

"Aproximativ 40 la suta dintre anesteziÅŸtii inscriÅŸi in 2007 proveneau din spatiul UE, jumatate dintre aceÅŸtia fiind romani", confirma Armelle Drexler intr-un raport al Scolii de Inalte Studii pentru Sanatate Publica.

In aproape zece la suta din cazuri, medicii romani se instaleaza pe cont propriu, deschizand cabinete medicale particulare in zone rurale. In cele mai multe cazuri lucrurile merg bine, dar exista ÅŸi exceptii.

"Am sentimentul ca unii medici romani sunt obiÅŸnuiti sa lucreze intr-un sistem etatizat. De aceea, nu iÅŸi dau seama de riscurile pe care le comporta o profesie liberala", afirma Gérard Feuillette, primarul localitatii Seboncourt.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoaie, declara recent, pentru incont.ro, ca intentia medicilor romani de a pleca la munca intr-o tara europeana se mentine si in acest an, peste 60% dintre ei dorindu-si acest lucru.

De altfel, numai anul trecut, peste 2.000 de medici au plecat in strainatate, totalul ajungand undeva la 6.000 de persoane in ultimii trei ani.

 Nu numai Franta poate deveni pentru medicii romani tara in care sunt platiti la adevarata lor valoare. Germania, Danemarca, Marea Britanie sau Belgia cauta, de asemenea, medici romani, de diferite spacializari, pentru salarii care pot depasi 8.700 de euro pe luna.

Pentru mai multe informatii citeste si Cum poti sa castigi 40.000 de euro pe luna? Simplu, daca esti medic si "prinzi" un post in Vest!