Situatia fiscala a Europei "nu este o casa in flacari pe cealalta parte a raului", a declarat Noda la un post de televiziune. "Trebuie sa actionam ca in criza", a spus seful executivului.

Premierul a remaniat saptamana trecuta cabinetul, incercand sa castige sprijin politic pentru masurile de reducere a datoriei de stat prin dublarea taxei pe vanzari, de la 5% la 10%, pana in anul 2015.

S&P a aratat in noiembrie ca guvernul Noda nu face progrese in privinta reducerii gradului de indatorare, comentariu care a fost primit ca o declaratie a intentie de a cobori ratingul Japoniei. Japonia are unele dintre cele mai reduse costuri de finantare din lume, randamentul de referinta al obligatiunilor cu maturitatea la zece ani fiind de sub 1%.
Noda a declarat insa ca guvernul nu va mai face fata daca dobanda va depasi 3%.

Datoria publica a Japoniei va urca anul viitor la 230% din PIB, potrivit estimarilor OCDE.

Ministrul Finantelor, Jun Azumi, a sustinut duminica la postul de televiziune Fuji declaratia lui Noda, afirmand ca statul nipon ar trebui sa priveasca criza datoriilor de stat ca pe o problema cu care s-ar putea confrunta in curand daca nu isi rezolva problemele fiscale.

Citeste si:

Dupa ce si-a pierdut un "A" din putere, Sarkozy promite noi reforme: "Trebuie sa luptam. Criza poate fi depasita"