Masura de a aduce ratingul datoriilor in lei la nivelul celui pentru datoriile in valuta reflecta revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

In conformitate cu aceasta metodologie, diferenta dintre ratingurile datoriilor in valuta si cele pentru creditele in moneda locala scade pentru majoritatea tarilor evaluate de S&P.

Agentia ia aceste masuri considerand ca guvernele au un interes mai mic pentru diferentierea datoriilor in valuta si in lei, in eventualitatea unei restructurari a datoriilor, avand in vedere globalizarea tot mai mare a pietelor.

In conformitate cu criteriile aplicate pentru evaluarea ratingurilor suverane, ratingul pentru datoriile in lei a fost egalizat cu cel pentru datoriile in valuta, avand in vedere gradul ridicat al euroizarii economiei, se arata in comunicat.

Perspectiva stabila a ratingului reflecta opinia ca guvernul va continua sa consolideze finantele publice in conformitate cu tintele stabilite, iar noul acord cu FMI va reduce riscul derapajelor fiscale inaintea alegerilor parlamentare.

Ratingul ar putea fi sub presiune daca Guvernul nu va reusi sa respecte tintele de consolidare fiscala si strategia de reforme structurale, sau daca deficitele externe vor creste semnificativ.

Calificativul ar putea fi imbunatatit daca guvernul continua masurile de reforma structurala, pentru imbunatatirea competitivitatii si a potentialului de crestere, concomitent cu o politica bugetara prudenta.

S&P noteaza ca ratingul de tara este sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali ai economiei, respectiv scaderea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent, precum si echilibrarea economiei.

Cu toate acestea si in pofida programului cu FMI, economia ramane vulnerabila la socurile externe, din cauza datoriilor externe inca mari, desi in scadere, si a ponderii mari a bancilor elene si austriece in sectorul bancar.

Bancile straine detin 85% din sectorul bancar, in care bancile austriece au o cota de piata de 40%. In cazul bancilor din Grecia, acestea detin 14% din activele din sector, potrivit S&P.

Subsidiarele acestor banci sunt autonome fata de companiile mama ceea ce, in opinia S&P, va limita efectele negative, daca situatia din sectorul bancar din Grecia se va inrautati in continuare.

S&P considera insa ca exista riscul ca daca bancile mama vor avea dificultati, acestea sa reduca expunerea transfrontaliera, respectiv sa restranga creditarea.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza ca rationamentul de atribuire a acestor ratinguri vine ca urmare a implementarii noii metodologii care presupune ca decalajul dintre ratingul pentru moneda straina si ratingul pentru moneda locala sa fie redus, astfel incat guvernele sa fie mai putin susceptibile sa diferentieze intre datoria in moneda straina si moneda locala in eventualitatea unei restructurari a datoriei, avand in vedere cresterea globalizarii pietelor.

Analistii S&P considera ca ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire a fundamentelor economiei, deficitul fiscal fiind in scadere, curba datoriei publice externe cunoscand o incetinire semnificativa dupa o perioada de crestere rapida, deficitul de cont curent ajungand la 4,1% din PIB in 2011 de la 11,6% in 2008, datoria externa neta guvernamentala si cea a sectorului financiar este estimata la 67,5%, arieratele guvernamentale reducandu-se la 0,2% din PIB, iar cele ale intreprinderilor de stat la 3,4% din PIB, avand in vedere aderarea la reformele convenite in cadrul pachetului financiar agreat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala”, precizeaza MFP, intr-un comunicat remis presei.

Potrivit MFP, deficitul Romaniei va fi redus sub 5% din PIB in 2011, de la 9% in anul 2009, reducerea cheltuielilor determinand diminuarea in continuare a deficitului in anul 2012.

Principalul obiectiv este acela de crestere a competitivitatii economiei romanesti prin masuri de asigurare a indeplinirii tintelor fiscale, implementarea reformelor structurale, asigurarea stabilitatii sectorului financiar si imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale”, mai spune MFP.

Analistii S&P considera ca adoptarea, in continuare, a reformelor structurale in vederea imbunatatiri competitivitatii ar putea contribui in viitor la cresterea ratingurior acordate tarii noastre.

Celelalte doua agentii de evaluare financiara, Fitch si Moody’s, au evaluat ratingul Romaniei ca fiind recomandat pentru investitii. Astfel, in vara, Fitch Ratings a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii.

Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".

Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

Romania reintra pe harta investitiilor straine. Fitch ne-a imbunatatit ratingul, la "BBB-", cu perspectiva stabila