"Strategia este elaborata intr-un context international marcat inca de riscuri si incertitudini, de tipare divergente de crestere economica de la o tara la alta, de reintensificarea tensiunilor geopolitice, precum si in contextul prognozelor interne inca fragile ale principalilor indicatori macroeconomici (...) Efectele cutremurului din Japonia readuc in discutie recesiunea globala, care poate afecta si Romania, avand in vedere climatul de psihoza a catalicsmelor care pot avea un impact asupra pietelor. Acesta ar putea fi simtit si in tara noastra", se arata in document.

Guvernul spera insa in acelasi timp in capacitatea ridicata a economiei japoneze si ca scaderea unor exporturi nu va fi de lunga durata.

In strategie se arata totodata ca redresarea se mentine vulnerabila la evolutii negative pe pietele financiare internationale, ce ar putea fi determinate de prime de risc in crestere si de intrari mai mici de capital, si la riscurile negative atasate fragilei redresari a economiei mondiale, care pot influenta si redresarea din zona euro.

"Recesiunea din Romania a fost una din cele mai prelungite si mai adanci din Europa. Posibila abatere a politicii fiscale de la coordonatele programate poate decurge si din ritmul lent de redresare economica anticipat pentru 2011, caracterul ambitios al corectiei vizate, precum si potentiala resurgenta a unor tensiuni politice si sociale, de natura sa incetineasca/amane procesul de consolidare fiscala. Redresarea este dificila si oarecum intarziata din cauza dezechilibrelor acumulate in perioadele dinainte de criza, precum si faptului ca programul de austeritate a intrat in vigoare incepand cu trimestrul II 2010", se arata in document.

Sunt avute in vedere si "riscurile politice' ce decurg din alegerile electorale din 2012, considerandu-se ca reformele trebuie continuate si ca este nevoie de "masuri ferme" din partea arcului guvernamental, fara a ceda tentatiilor electorale sau presiunilor politice privind reducerea fiscalitatii sau acordarea unor majorari salariale care sa deterioreze echilibrele macroeconomice si asa fragile.