"Socotelile mele in 2007-2008 au fost ca aceasta criza tine pana in 2010. Mi-am revizuit atitudinea, sa spun, daca nu moralitatea, si pe urma am spus ca 2011 o sa fie pe undeva la fel ca 2010, dar in 2012 incepem sa plutim. Singura veste buna este ca noi avem atat spatiu de recuperat, incat in momentul in care Europa isi revine oarecum, tarile emergente cum suntem noi, dar in special noi, o sa avem mult mai mult de mancat din bucata de cascaval decat ceilalti", a spus omul de afaceri, primul invitat din noul sezon al emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Premierul Emil Boc a afirmat in februarie, la Ploiesti, ca la sfarsitul primului trimestru al acestui an Romania va iesi oficial din recesiune.

Tiriac a aratat ca Romania este dependenta de evolutia celorlalte state europene, iar primul semn de iesire din criza va fi revenirea increderii in banci si reluarea creditarii.

"Bancile au foarte multi bani in momentul asta, chiar si in Romania exista bani in banci, insa sunt atat de prudente, sau hiper-prudente, ca nu stiu unde, cum si ce si cui sa-i mai dea banii. (...) Pe de alta parte, relatiile intre banci sunt inca aproape inghetate pentru ca fiecare isi apara colacul de salvare. (...) Multi au cazut si o sa mai cada inca. Eu am auzit ca in urmatorii 15-20 de ani, de exemplu, in Europa o sa existe patru banci", a afirmat Tiriac.

Intrebat despre impactul masurilor luate de Guvern, precum imprumuturile externe, taierea salariilor si majorarea TVA, Tiriac a spus ca ar imprumuta alti bani, pe care i-ar folosi insa pentru a genera beneficii viitoare.

"Eu m-as imprumuta cu 10 sau 20 de miliarde in luna martie sau aprilie, dar aceste miliarde le-as si folosi intr-un fel oarecare ca sa-mi vina si inapoi. (...) Datoria noastra publica nu-i atat de mare, avand in vedere ca totusi am avut un PIB pe undeva la 120-130 de miliarde (euro - n.r.)", a spus el.

Tiriac a adaugat ca Romania, ca si Bulgaria, a imprumutat bani pentru a avea "cu ce sa traiasca", iar creditele ar fi trebuit accesate mai devreme.

"Nu am folosit nimic din aceste imprumuturi sa punem masina in miscare, adica sa ma faca pe mine, cetatean care fac negot, comert, ce doresti dumneata, si platesc inca si astazi mii de oameni, ca sa-i tin pe acesti mii de oameni si sa nu-i bag in bratele Guvernului in somaj. Acesti bani au fost investiti, e foarte adevarat ca ai problema cu pensionarii, ai problema cu functionarii de stat, dar asta pe mine nu ma incalzeste. Pe mine m-ar incalzi sa-mi faca mie niste facilitati ca sa pot sa tin oamenii, pentru ca daca nu-mi face mie facilitati sa tin oamenii se trezeste cu toti in brate si mai trebuie sa imprumute nu un miliard, doua pe luna ca sa le dea numai salarii si-atunci suntem morti", a spus omul de afaceri.

El a mai aratat ca a avut noroc ca si-a putut permite sa investeasca pentru a tine "in viata" sectoarele in care deruleaza afaceri.

Vezi aici cum i-a afectat criza afacerile miliardarului roman!

Intrebat cum s-a schimbat comportamentul romanilor in perioada de criza, omul de afaceri a afirmat ca populatia a "strans cureaua" cat a putut.

"Noi nu mai avem de mers mult in jos, pentru ca am ajuns oarecum la fund. Moare lumea de foame pe strada? Nu. (...) Sa speram ca cineva se gandeste acum si la cum sa investim urmatoarele imprumuturi ca sa le facem productive", a spus Tiriac.

Grupul Tiriac Holdings, controlat de fostul tenisman, are activitati in principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing si transport aerian.

Citeste si:

Ce spune Ion Tiriac despre lipsa de autostrazi: In 20 de ani nu s-a facut nimic pentru infrastructura. Nimeni nu stie unde au disparut banii

Ce spune Ion Tiriac despre piata imobiliara, Codul Muncii si despre cum i-a afectat criza afacerile!