"Oare a fost doar victoria echipei de fotbal a Italiei asupra Germaniei joia trecuta sau si negocierile din cursul noptii, urmate de anuntul satisfacator al unei solutii la criza din zona euro, au alimentat ipoteza ca premierul italian, Mario Monti, ar fi infruntat-o cu succes pe Angela Merkel la Bruxelles?", se intreaba Wall Street Journal. 

"Dar cat de flexibila a fost in realitate Angela Merkel? Si cat a castigat de fapt Mario Monti?", adauga publicatia. 

"La summitul european au fost decise lucruri importante: crearea unei autoritati bancare centrale, posibil BCE, este unul dintre ele. Spania a primit cateva concesii. Liderii UE au stabilit ca Mecanismul European de Stabilitate nu va mai putea impune conditii de austeritate severa in momentul acordarii de asistenta financiara sectorului bancar spaniol", subliniaza WSJ. Publicatia noteaza si ca Madridul va fi favorizat si de promisiunea ca MES va putea recapitaliza direct bancile probabil din 2013, dupa ce va exista structura centrala de supraveghere. 

"Insa este foarte probabil ca niciuna dintre aceste concesii acordate Spaniei nu vor schimba lucrurile pe termen scurt; ele creeaza insa asteptarea credibila ca, in urmatoarele 12 luni, bancile spaniole vor fi consolidate", argumenteaza Wall Street Journal. 

"Dar ce se intampla in cazul Italiei? Mario Monti a insistat ca tara sa este expusa in mod nedrept frontului de razboi cu pietele financiare. (...) Dar nu se stie clar cum s-a schimbat situatia. Oficialii europeni afirma ca orice forma de asistenta pe piata obligatiunilor va avea nevoie de un memorandum cu statul care beneficiaza de acest favor. Insa aceste lucruri erau stabilite deja in acordul dintre Roma si Comisia Europeana", reaminteste WSJ. 

"Marea surpriza a summit-ului a fost concesia Germaniei de a permite recapitalizarea directa a bancilor spaniole prin intermediul MES. Dar acest lucru se va intampla abia dupa crearea unei structuri centrale de supraveghere. Un astfel de acord confirma o metoda clasica a Berlinului: pasi inainte, sub conditii stricte", incheie WSJ. 

Huffington Post nota sambata ca exista semne de intrebare privind planul UE de asistenta bancara directa. "Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan indraznet ce prevede pomparea de fonduri in bancile care au probleme, reducerea costurilor de imprumut pentru Spania si Italia si evitarea masurilor de austeritate impuse statelor care solicita asistenta. Acum, insa, ministrii finantelor au la dispozitie o saptamana si jumatate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenti", explica Huffington Post. 

"Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capat crizei care afecteaza Europa de aproape trei ani. Raman numeroase intrebari privind modul in care va functiona sistemul asistentei bancare directe, privind existenta a suficiente fonduri pentru salvarea bancilor; in plus, nu se stie daca saraca si indatorata Grecie va fi exclusa din zona euro", sublinia publicatia. 

Wall Street Journal scrie ca Angela Merkel a argumentat ca a acceptat unele compromisuri "bune si sensibile" la summit-ul UE, pentru extinderea instrumentelor europene utilizate in combatere crizei. Dar, noteaza WSJ, Merkel a insistat ca a obtinut si ea concesii importante, oferind ca exemplu instrumentul de supraveghere a sistemului bancar. 

Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, nota vineri ca Angela Merkel a reusit evitarea solicitarilor pentru acceptarea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor statelor suverane, informeaza Mediafax.