Colosii la vestea disparitie lui "Michelangelo al erei digitale". Bill Gates: "Imi va fi foarte dor de el"

Steve Jobs s-a casatorit in 1991 cu Laurene Powell, cu care a avut trei copii, un baiat si doua fiice: Reed (in varsta de 20 de ani), Erin (16 ani) si Eve (13 ani).

Jobs mai avea insa o fata dintr-o relatie anterioara cu Chrisann Brennan, Lisa Brennan-Jobs, in varsta de 33 de ani. Chrisann a crescut-o singura pe Lisa, dar Jobs s-a impacat ulterior cu fiica sa.

Emblematicul co-fondator si lider al Apple a mai lasat in urma o sora, pe Patti Jobs, dar si numerosi prieteni si rude mai indepartate.

Si-a plasat averea in administrare privata, pentru ca succesiunea sa nu fie publica

Steve Jobs si sotia sa au plasat in 2009 cel putin trei proprietati in trust-uri (administrare privata, n.r.), strategie prin care cofondatorul Apple a incercat sa se asigure ca averea si succesiunea nu vor fi facute publice dupa moarte, transmite Reuters.

Transferurile de proprietate au avut loc in timpul unui concediu medical din 2009, potrivit inregistrarilor publice ale tranzactiilor.

Plasarea averii in trust se face printr-un contract care da activele in incredintare unei persoane sau firme specializate, in baza unor conditii stricte, beneficiarul pastrand drepturile de exploatare si orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietati.

Nu se stie daca Jobs a plasat in trust-uri similare si alte active, precum actiunile detinute la Apple si Walt Disney, insa procesul de succesiune ar putea ramane in totalitate secret daca a luat astfel de masuri.

 

Plasarea actiunilor si a proprietatilor imobiliare in trust-uri poate minimiza taxele pe avere in urma decesului, si poate in acelasi timp preveni dezvaluirea publica a averii in tribunal, potrivit unui avocat din San Francisco specializat in trusturi si administrarea averii, citat de Reuters.

"Daca a facut totul asa cum trebuie, detaliile ar putea sa nu fie aflate niciodata", comenteaza acesta.

Jobs si sotia sa, Laurene, detin de cativa ani o casa in Palo Alto, California, si alte doua proprietati in apropiere. In martie 2009, in timpul unui concediu medical indelungat, Jobs si Laurene au transferat drepturile de proprietate pentru cele trei active catre doua trusturi.

Legislatia statului California impune ca testamentele sa fie depuse la tribunal la cel mult 30 de zile dupa deces, insa surse din avocatura sustin ca acest termen este rareori respectat. In plus, documentul ar putea contine foarte putine informatii daca Jobs si-a plasat toate activele in trust-uri, potrivit unui alt avocat specializat in astfel de chestiuni.
Astfel, testamentul ar putea preciza doar ca averea este incredintata unui trust, care se va ocupa de succesiune in spatele usilor inchise, potrivit avocatilor.

Averea sa a fost evaluata in septembrie de revista americana Forbes la 7 miliarde de dolari, atribuita muncii depuse la dezvoltarea Apple si a studiourilor de animatie Pixar.

Totusi, cea mai mare parte din avere este reprezentata de actiunile dobandite la Walt Disney Co. dupa vanzarea Pixar catre grup. Participatia lui Jobs la Disney este evaluata la 4,4 miliarde de dolari.

Cel supranumit "Michelangelo al erei digitale" avea anul trecut peste 5,4 milioane de actiuni Apple, care valorau peste doua miliarde de dolari la pretul de la inchiderea sedintei bursiere de miercuri de la New York. Apple a devenit in 2010 cea mai mare companie din industria tehnologiei, depasind astfel Microsoft, iar in vara acestui an a preluat de la Exxon Mobil titlul de cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea bursiera.
Jobs ocupa locul 110 in topul Forbes al miliardarilor lumii, pozitia 34 in topul celor mai bogati americani si locul 17 in clasamentul Forbes al celor mai puternici oameni de pe glob.

Citeste si:

Cum a pictat "Michelangelo al erei digitale" cea mai admirata companie din lume. 10 secrete de business marca Steve Jobs

Ce credea "oracolul" tehnologiei despre el insusi: "Faptul ca ma veti tine minte dupa ce mor este cel mai important lucru pe care l-am reusit in viata"