Semintele germinate din fermele ecologice din nordul Germaniei au fost identificate ca fiind sursa posibila a acestei contaminari ucigase din Europa. Nu exista inca dovezi solide, dar "a fost gasita o legatura intre toate cazurile de contaminare" - a declarat ministrul german al agriculturii, Gert Lindermann, citat de Deutsche Welle.

El a avertizat populatia, intr-o conferinta de presa, sa nu mai manance astfel de seminte germinate (fasole verde, soia, etc), adaugand faptul ca rezultatele finale ale testelor vor fi anuntate astazi.

Examinarile preliminare arata ca focarul ar putea fi la o ferma situata intre Hamburg si Hanovra, in zona Uelzen, potrivit Sky News. De asemenea, primele teste de aici arata ca sursa infectarii ar putea fi germenii de fasole, dar si alte legume, precum soia, broccoli sau mazarea.

"Sunt tot mai multe semne ca aceasta ferma ar putea fi sursa infectarii" a declarat ministrul german al agriculturii.

Pe de alta parte, ministrul german al sanatatii, Daniel Bahr, a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag ca spitalele din Hamburg au fost invadate de pacienti afectati de E.coli. Din cauza numarului prea mare de bolnavi si a incapacitatii de ingrijire a acestora a fost declarata stare de urgenta medicala.

"Ne confruntam cu o situatie tensionata, din cauza ingrijirii pacientilor" a precizat ministrul Bahr. El a mai spus ca unitatile medicale din afara Hamburgului vor fi folosite pentru tratatea bolnavilor.

O femeie a povestit despre experienta ei intr-un spital din Germania, potrivit Sky News, dupa ce a fost suspectata de infectie cu E.coli. "Cand am ajuns acolo, erau cel putin 20 de persoane in spital si tot continuau sa mai vina pacienti. Toti dintre noi aveam diaree si si nu exista decat o toaleta pentru femei si una pentru barbati" - a povestit Nicoletta Pabst, in varsta de 41 de ani, din Hamburg.

Epidemia de E.coli a inceput la Hamburg, in urma cu aproximativ trei saptamani si a ucis, pana acum, 22 de oameni. De asemenea, peste 2000 de oameni sunt infectati acum cu E.coli.

Chiar daca nu are, deocamdata, niciun motiv concret sa ia astfel de masuri, Indonezia a decis sa fie foarte atenta la tot ce este legat de epidemia cu E.coli. Asa ca ministrul indonezian al sanatatii a dat ordin ca toate aeroporturile internationale, dar si porturile, sa fie in alerta si sa observe potentialii pasageri bolnavi - anunta cotidianul Jakarta Globe, citat de agentia Xinhua.

"E inca prea devreme sa fim speriati de aceasta mancare din Europa si SUA, dat nu strica sa fim mai precauti" a declarat un oficial indonezian.

Ministrii europeni ai Sanatatii vor analiza situatia astazi la Luxemburg. In ceea ce priveste despagubirile solicitate de agricultorii spanioli, aratati cu degetul in prima faza, acestea vor fi discutate intr-o reuniune extraordinara a ministrilor agriculturii, pe 17 iunie.

Ce se intampla in Romania?

Ministerul Agriculturii solicita Comisiei Europene solutii pentru despagubirea producatorilor romani de castraveti, ale caror pierderi din intreruperea exporturilor catre Cehia si Germania si scaderea vanzarilor pe piata interna sunt estimate la 9 milioane euro in urmatoarele doua luni.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai organizatiei de producatori Hortifruct s-au reunit sambata pentru a evalua pierderile producatorilor romani de castraveti.

"Ne-am reunit sa evaluam pierderile producatorilor de castraveti. Ca urmare a intreruperii exporturilor catre Cehia si Germania, producatorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (...) In urma evaluarilor estimam pierderi de noua milioane euro pentru urmatoarele doua luni pentru comertul intern si cel intracomunitar. Analizam situatia si o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despagubi producatorii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca vanzarile pe piata interna au scazut cu 70% in ultima perioada, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveti este in continua scadere.

Harta tarilor afectate de isteria bacteriei ucigase. Exporturile de legume, la pamant. Ce se intampla in Romania VIDEO

Isteria “castravetilor ucigasi” a ajuns si in Romania. Cat pierd producatorii romani din cauza blocarii exporturilor

Aceasta situatie a aparut in urma anuntului autoritatilor germane privind o epidemie de gastroenterita cauzata de castraveti contaminati cu bacteria E.coli enterohemoragica.

Douasprezece tari au anuntat cazuri de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragica. Comisia Europeana a anuntat miercuri seara ca a anulat avertizarea lansata impotriva castravetilor bio spanioli.

Citeste si:

Modele Dacia cu viata scurta. Prototipuri "mesterite" de-a lungul anilor de inginerii de la Mioveni

Joburi de vara in strainatate! Europenii angajeaza zeci de mii de romani in turism, industrie si agricultura