Un orasel din Texas, de exemplu, a ramas fara politie. Undeva langa Alto, un orasel cu 1200 de locuitori din Texas, Charles Barron are grija de vitele sale. De fapt, acum are timp dublu la dispozitie ca sa-si vada de ferma, pentru ca Barron, fost sef al politiei, nu mai are ce departament sa conduca. Masinile de patrula stau inchise intr-o curte, iar la usa sediului politiei a fost pus lacatul.

Toti politistii, cu seful in frunte, au ramas fara locuri de munca pentru ca nu mai sunt bani pentru salariile lor.

Consiliul local a taiat de tot bugetul alocat politiei si aceasta e doar una din masurile radicale pentru reducerea datoriilor publice care au ajuns la 185.000 de dolari, enorm pentru o asezare atat de mica.

Dupa Grecia, urmeaza SUA. 2 august, ziua in care America ramane fara bani

Sarcina pentru apararea ordinii revine acum biroulu serifului de comitat, care se afla la sute de kilometri distanta si are, oricum, altele pe cap intr-un tinut de mii de kilometri patrati.

Nu e de mirare ca faradelegile s-au inmultit in Alto: spargeri, furturi si, luna trecuta, o tentativa de jaf la banca.

Ce se petrece in oraselul texan este oglinda, la scara mica, a problemelor uriase de la nivel federal, care dau fiori reci institutiilor financiare mondiale.

Vor indrazni americanii sa dea foc lumii? Istoria deficitului care ingrozeste planeta

Datoria statului federal american - de 14.300 miliarde de dolari - a atins, la jumtatea lui mai, plafonul autorizat de Congres. Iar opozitia republicana cere reforme economice inainte sa voteze in favoarea ridicarii plafonului de indatorare.

Republicanii insista pe ideea ca nici nu poate fi vorba de marirea taxelor. Iar democratii riposteaza ca nu se poate obtine reducerea cu 2,5 trilioane a deficitului fara cresterea impozitelor.

Citeste si:

Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata

Portugalia, pe urmele Greciei. Moody's i-a redus ratingul cu patru trepte, in categoria "junk". Bursele europene, in scadere