Premierul grec, Georges Papandreou, vine la Consiliul european de joi cu o misiune grea. El va trebui sa convinga Franta si Germania ca la Atena exista vointa politica de a da la sfarsitul lunii votul pentru noile masuri de austeritate. In opinia Germaniei, trebuie asteptat mai intai votul parlamentului grec asupra noilor taieri bugetare, de la sfarsitul acestei luni.

Principalul partid de opozitie din Grecia va respinge planul de austeritate. Se prabuseste statul elen?

Europa este sub presiune, mai ales din partea Washingtonului.

"Cred ca europenii sunt pe deplin constienti de incredibila importanta a rezolvarii situatiei din Grecia. Daca nu reusesc sa o rezolve, ar fi o amenintare pentru finantele europene, sistemul financiar mondial si pentru unitatea politica europeana", a declarat Ben Bernanke, presedintele FED.

Problema e ca europenii continua sa vorbeasca pe mai multe voci. Iar unii analisti se tem ca, in lipsa unui tratament eficient care sa vindece boala, Grecia va ramane pe "perfuzii financiare" ani la rand.

"Anul viitor, pe vremea aceasta, vom vorbi despre o problema si mai grava, asa cum vorbim acum despre o situatie mai rea ca anul trecut. Cred ca Europa tot evita sa ia taurul de coarne", a declarat Yanis Varoufakis, profesor de economie.

Insa oamenii de rand sunt furiosi cand li se cere sa stranga din nou cureaua, mai ales ca nu se considera vinovati de situatia in care a ajuns tara.

"Cred ca mentalitatea grecilor este sa dea mereu vina pe altii", este parerea lui Nikos Dimou, comentator social

Adica pe politicienii incapabili sa gaseasca solutii, dar si pe straini - acuzati ca au exportat criza in Grecia si acum sunt gata sa puna mana pe marile companii de stat pe care guvernul vrea sa le privatizeze.

Dincolo de tragedia greaca, summitul UE se anunta decisiv si pentru soarta acordului Schengen.

Citeste si:


Seful BCE, J.C.Trichet: S-au aprins luminile rosii. Criza datoriilor de stat este pe cale sa infecteze bancile 

10 branduri care ar putea disparea in 2012