Printre favoritii la castigarea premiului pentru economie in acest an s-au aflat americanul Robert Shiller (Universitatea Yale), Kenneth Rogoff (Harvard), Carmen Reinhart (Harvard) si Paul Romer, cunoscut pentru cercetarea asupra diferitelor tipuri de crestere economica. 

Valoarea premiului este de 8 milioane de coroane suedeze (1,2 milioane de dolari).

Anul trecut, premiul Nobel pentru economie a fost castigat de americanii Thomas Sargent si Christopher Sims, pentru progresul inregistrat in cercetarea relatiilor dintre masurile de politica economica si impactul lor asupra economiei reale. 

Mo Yan ca castigat Nobelul pentru literatura

Scriitorul chinez Mo Yan a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2012, informeaza site-ul oficial al evenimentului.
Mo Yan, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori chinezi ai momentului si unul dintre "cei mai piratati autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

In 2011, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului suedez Tomas Tranströmer, "deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii", au spus atunci reprezentantii comitetului Nobel.

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, cand cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz au castigat Nobelul pentru chimie pe 2012

Cercetatorii americani Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz au fost recompensati cu premiul Nobel pentru "descoperiri de o importanta covarsitoare" privind activitatile unei importante familii de receptori - receptorii cuplati cu proteina G ((RCPG), adica cea mai mare familie de receptori celulari de suprafata.

In 2011, premiul Nobel pentru chimie i-a revenit cercetatorului israelian Daniel Shechtman, pentru descoperirea cvasicristalelor.

Serge Haroche si David J. Wineland, laureatii premiului Nobel pentru fizica pe 2012

Cercetatorii francez Serge Haroche si american David J. Wineland au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, informeaza site-ul oficial al premiului.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

In 2011, castigatorii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) si Adam G. Riess (SUA). Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata.

Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka, laureatii premiului Nobel pentru medicina pe 2012

John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2012 pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada), care au revolutionat felul in care este inteleasa functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", potrivit motivatiei comitetului Nobel.

Premiul pentru medicina a marcat debutul sezonului Nobel. Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, initial stabilita la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusa cu 20%.

Ca si in anii anteriori, premiile pentru literatura si pentru pace sunt cele care atrag cel mai mult atentia.