Reprezentantii autoritatilor au spus ca obiectivul pentru viitor este ca tara sa ajunga “o natiune prospera si puternica” pana in 2012.

Pe de alta parte, in februarie anul viitor, Kim Jong-il implineste 70 de ani si vrea sa-i predea puterea fiului sau Kim Jong-Un intr-o tara prospera din punct de vedere economic.

In acest context, guvernul de la Pyongyang a decretat ca toate universitatile sa se inchida pana in aprilie anul viitor, singurele exceptii fiind studentii din anii terminali si studentii straini.

Tinerii vor fi implicati in proiecte majore de constructii in marile orase, dar vor munci si in agricultura, in special in regiunile afectate recent de un taifun devastator.

Analistii japonezi sustin insa ca in spatele deciziei s-ar afla alte motive. “Unul dintre ele ar putea posibilitatea ca in campusurile universitare sa izbucneasca proteste”, a explicat Toshimitsu Shigemura, profesor la universitatea din Tokyo. “Puterea este foarte speriata ca ar putea izbucni si in Coreea de Nord o ‘Revolutie de iasomie” ca in Africa, punctul de pronire fiind universitatile”, a mai spus Shigemura.

El a adaugat ca autoritatile nord-coreene au achizitionat deja din China echipamente pentru inabusirea revoltelor de strada, cum ar fi gaze lacrimogene si bastoane, in timp ce patrulele de politie au fost suplimentate.