Anuntand o viitoare vizita centrata asupra multiplicarii violentelor de natura xenofoba in tara, Comisarul CoE Nils Muiznieks subliniaza ca numeroase dintre aceste cazuri raportate serviciilor sale "vizeaza membri (ai formatiunii) Chryssi Avghi (Zori de Aur)", care a trimis deputati in Parlament, cu 7% din voturi, in urma ultimelor alegeri legislative de la 16 iunie.

Aceasta formatiune "este mai deschis extremista si nazista in opiniile pe care le exprima decat orice alt partid din Europa", si-a exprimat el ingrijorarea pentru saptamanalul de centru-stanga To Vima.

In materie de legalitate, "problema este sa se afle daca Zori de Aur serveste functionarii libere a regimului democratic", se intreaba Muiznieks, invocand Constitutia greaca, care insarcineaza partidele politice sa serveasca regimul democratic.

Agresiunile impotriva imigrantilor si refugiatilor "sunt legate de discursul rasist promovat de catre Zori de Aur (...), pericolul cel mai important fiind ca acest discurs si aceste atacuri sa fie considerate ca fenomene «normale» (...), dand sentimentul autorilor lor ca se bucura de sustinerea societatii", atrage atentia comisarul CoE.

Muiznieks reclama "o ancheta minutioasa asupra eventualelor complicitati intre Zori de Aur si politie", considerate ca dovedite in Grecia si denuntate in 2009 de catre ministrul responsabil, la vremea respectiva, cu fortele de ordine, Mihalis Chryssohoïdis.

Intr-un raport-rechizitoriu intitulat "Ura de pe strazi", organizatia nonguvernamentala (ONG) pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a solicitat deja, marti, Atenei sa adopte "masuri imediate" impotriva propagarii violentei de natura xenofoba, denuntand atat "inactiunea politiei", cat si inertia judiciara si politica si apreciind ca acestea sunt cele care i-au garantat pana in prezent impunitatea.