"Exclud ca vom avea euroobligatiuni in timpul acestui guvern", a afirmat Rosler, reprezentant al partidului FDP, partenerul minoritar al coalitiei conservatoare condusa de cancelarul Angela Merkel, pentru publicatia Bild am Sonntag, scrie Mediafax.

El a aratat ca euroobligatiunile sunt un semnal prost adresat economiilor nationale ale caror finante se afla intr-o situatie precara.

"Acoperirea riscurilor altor tari cu euroobligatiuni ar avea ca efect imediat cresterea dobanzilor in Germania. Acest fapt ar avea efecte dramatice asupra cresterii economice din tara noastra", a explicat ministrul.

Potrivit Ministerului de Finante, introducerea euroobligatiunilor ar genera Germaniei costuri de mai multe miliarde de euro, a relatat Der Spiegel.

"In primul an, costul dobanzilor ar putea creste cu pana la 2,5 miliarde de euro. In cel de-al doilea, aceasta suma s-ar dubla. In decurs de zece ani, costurile suplimentare ar ajunge la 20-25 miliarde de euro", potrivit acestei publicatii.

Ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, membru al partidului CDU al cancelarului Merkel, a explicat pentru Die Welt ca euroobligatiunile sunt in prezent sinonime cu "o reducere cu mari discrepante a dobanzilor in diferitele tari membrie".

"Intrebarea este daca putem avea o uniune monetara cand politicile economice si financiare sunt atat de diferite?", a spus Schauble.

Rosler s-a detasat si de propunerea infiintarii unui guvern economic pentru zona euro, lansata marti de Merkel si presedintele francez Sarkozy. "Politica economica a Germaniei va fi facuta de ministrul german al Economiei", a afirmat Rosler.

El a tinut astfel sa puna capat oricarei neintelegeri, in conditiile in care analistii din Germania sunt unanimi in opinia ca rolul major in materie de politica economica trebuie atribuit lui Schauble si nu lui Rosler.

Citeste si:

Unde merita sa-ti tii economiile. Topul celor mai sigure banci din lume. Vezi daca Romania se afla in clasament

Cum se relaxeaza traderii, dupa prabusirea burselor. Povestea romancei din Manhattan, care dimineata tranzactioneaza si seara preda yoga

Un drum de pe vremea dacilor, mai tare ca Transfagarasanul. Transalpina a devenit cea mai inalta sosea din Romania VIDEO