Legaturile financiare cele mai puternice dintre tarile din zona euro s-au facut la nivelul imprumuturilor bancare si s-au intins ca o panza de paianjen, mai deasa sau mai subtire, asupra majoritatii statelor din regiune, scrie The Telegraph.

Iar un posibil default al Greciei reprezinta o amenintare pentru tarile cu cea mai mare expunere pe datoria statului elen.

In prezent, Atena are o datorie de peste 329 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta mai mult de 165% din PIB.

Grecia este puternic indatorata fata de multe state din zona euro, dar cele mai multe motive sa se teama le au Franta si Germania, care detin impreuna 74 de miliarde de dolari, adica aproape un sfert din datoria statului elen.

Grecia nu este insa singura tara care ar putea crea probleme celorlalte state din zona euro. In ultimul an s-a mai vorbit despre Portugalia, Irlanda, Spania si, mai nou, Italia.

Ca exemplu, The Telegraph da Portugalia, care datoreaza 25 de miliarde de dolari bancilor din Marea Britanie. In acelasi timp, englezii au datorii de 6 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca bancile din regat au o expunere de 19 miliarde pe datoria Portugaliei.

Potrivit unui grafic prezentat de publicatia britanica, cea mai mare expunere pe datoria Greciei o are Franta, care a imprumutat Atena cu peste 50 de miliarde de dolari. Urmeaza Germania, cu aproximativ 24 de miliarde de dolari si Portugalia, cu o expunere de circa 10 miliarde de dolari. Alte tari europene care au imprumutat Grecia cu sume sub 10 miliarde de dolari sunt Italia, Austria, Elvetia si Belgia.

Citeste si:

Lantul slabiciunilor: deficit bugetar, economie subrezita, probleme in sectorul bancar. Care e urmatoarea victima a crizei datoriilor

Europa se sfarama sub criza datoriilor. CE estimeaza “o recesiune puternica si prelungita”, din 2012 VIDEO

Economia zonei euro urmeaza profetiile lui Roubini. Contagiunea ajunge la unul dintre “doctorii” Europei