In declaratie, Strauss-Kahn mentioneaza ca isi da demisia "pentru a proteja institutia FMI", arata jurnalistii de la Washington Post.

John Lipsky isi va mentine postul de director general al FMI preluat dupa arestarea lui Strauss-Kahn.

the International Montary Fund deputy, will continue to serve as acting managing director after the organization's chief Dominique Strauss-Kahn resigned following an alleged sexual assault of a hotel maid in New York. Lipsky has been in interi...

Strauss-Kahn a preluat functia in noiembrie 2007, pentru un mandat de cinci ani.

Citeste si Europa si America cer demisia lui Strauss-Kahn. Cine ar putea prelua conducerea FMI?

Cautiunea, stabilita la un milion de dolari

Fostul director al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a promis sa plateasca o cautiune de un milion de dolari si sa ramana in Mahattan in schimbul eliberarii, dar risca in continuare sa fie inculpat pentru infractiuni de natura sexuala de justitia americana, relateaza AFP.

Avocatii lui Strauss-Kahn vor cere din nou, joi, justitiei statului New York sa il elibereze conditionat pe clientul lor dupa un prim esec luni.

Potrivit cererii Curtii Supreme a statului New York, difuzata miercuri seara pe site-ul de Internet al New York Times, Strauss-Kahn propune sa plateasca o cautiune de un milion de dolari, sa ramana intr-o resedinta din Manhattan 24 de ore din 24 si sa fie "supravegheat electronic".

Cine va conduce FMI

Economistul Nouriel Roubini a intocmit o lista cu posibilii candidati la sefia FMI:

Christine Lagarde, 55 de ani, ministrul francez al Economiei

Roubini spune ca acesta este cel mai bun compromis posibil daca statele membre doresc ca, in continuare, postul sa fie ocupat de un european. Lagarde este apreciata de omologii sai din G20 si din zona Euro si este considerata abila si competenta. Chiar si asa, ea este implicata intr-un scandal legat de gestionarea indemnizatiei fostului om de afaceri Bernard Tapie legata de vanzarea Adidas de catre Credit Lyonnais in 1993.

Kemal Dervis, 62 de ani, fost ministru de Finante in Turcia

Este o figura cunoscuta in institutiile internationale, a fost administrator al Programului Natiunilor Unite pentru dezvoltare si a lucrat peste 20 de ani la Banca Mondiala. El are si doua mari atuuri in cursa pentru sefia FMI: provine dintr-o economie emergenta membra a G20 si este apropiat europenilor.

Montek Singh Ahluwalia, 67 de ani, director adjunct al Comisariatului pentru planificare din India

Favorit pentru a fi desemnat candidat oficial la New Dehli, Montek Singh Ahluwalia a lucrat la Banca Mondiala si la Biroul independent de evaluare al FMI. Chiar si presa din India a scris recent despre dorinta guvernului indian de a prelua acest post. Totusi, acest lucru nu inseamna neaparat ca va fi sustinut de omologii sai asiatici

Tharman Shanmugaratnam, 54 de ani, ministru de Finante din Singapore

Presedintele Comitetului Monetar si Financiar International, chiar institutia care stabileste orientarea politica a FMI, si provine dintr-o tara care ar putea reprezenta un bun compromis pentru asiatici. Chiar si asa, el nu se bucura de aceeasi imaginea politica precum ceilalti si este mult mai putin cunoscut.

Trevor Manuel, 55 de ani, fost ministru sud-african de Finante

Este o persoana care a ocupat de tanar functii de raspundere sub conducerea lui Nelson Mandela si este prezentat in tara sa drept reprezentant al intregului continent. Insa, tarile africane nu si-au prezentat, pana acum, sustinerea pentru el.

Agustin Carstens, 52 de ani, guvernatorul bancii centrale din Mexic

Respectat la Washington pentru felul in care a reusit sa gestioneze finantele tari in perioada in care a fost ministru (2006-2009), Carstens este apreciat de toti membrii G20. Cu toate acestea, Mexicul controleaza deja cel mai inalt post din OCDE, prin Angel Gurria.
 

Stanley Fischer, 67 de ani, guvernatorul bancii centrale din Israel

A ocupat deja postul de director general adjunct al FMI din 1994 pana 2001. Acest post este rezervat in mod traditional unui american, iar el detine si aceasta nationalitate. Acest aspect ar putea pune insa probleme, in conditiile in care Statele Unite controleaza presedintia Bancii Mondiale.

Succesiune FMI starneste dispute

Batalia pentru succesiunea la conducerea FMI s-a intetit, dupa ce China, Brazilia si Africa de Sud au pus sub semnul intrebarii monopolul europenilor asupra unui post cheie in economia mondiala, arata Reuters.

China a cerut ca alegerea urmatorului sef al Fondului sa fie facuta "corect, transparent si in functie de merit".

Aceasta este pentru prima data cand China, al treilea mare actionar al FMI, se implica public in faza de inceput a dezbaterilor pentru selectia directorului general.

Si Mark Mobius, presedinte-executiv al Franklin Templeton Investments, administratorul Fondului Proprietatatea, a declarat, miercuri, ca urmatorul sef al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebuie sa provină din China, India sau alt stat cu economie in curs de dezvoltare.

Scandal sexual la varful FMI! Directorul Dominique Strauss-Kahn, pus sub acuzare pentru viol VIDEO

Ce efecte are arestarea lui Strauss-Kahn asupra programelor financiare pe care FMI le deruleaza in Europa?