Bancile elvetiene vor plati aceasta suma guvernului britanic dupa ce clientii din Regatul Unit nu si-au declarat in trecut sumele detinute in conturile elvetiene, au anuntat Ministerele de Finante din cele doua tari.

Ulterior, bancile vor recupera banii din taxe platite de clientii lor.

"Zilele in care era simplu sa ascunzi bani in Elvetia s-au incheiat. Vom fi la fel de duri cu bogatii care eludeaza fiscul ca si cu cei care triseaza in privinta beneficiilor", scrie intr-un comunicat al ministrului britanic de Finante, George Osborne.

Acordul a avut loc dupa ce Elvetia a acceptat in 2009 sa respecte standardele internationale, pentru a evita sa fie inclusa pe o lista neagra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a tarilor care favorizeaza evaziunea fiscala.

Numerosi englezi ar putea sa renunte la conturile din Elvetia in urma acordului, punand la indoiala avantajele oferite de conturile bancare din strainatate.

Elvetia a incheiat la inceputul acestei luni un acord asemanator cu Germania.

Acordul respecta confidentialitatea clientilor, dar asigura totodata aplicarea legislatiei fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului elvetian de Finante.

Bancile elvetiene vor impune o taxa de 48% pe veniturile din investitii si de 27% pentru castigurile de capital ale britanicilor evazionisti. Veniturile generate vor merge la Trezoreria britanica, dar identitatile clientilor vor fi secrete.

Acordul ar trebui sa fie semnat de ambele guverne in urmatoarele cateva luni si va intra in vigoare in 2013.

Taxa pe activele constituite in trecut variaza intre 19% si 34%, in functie de durata relatiei cu clientul si valoarea initiala si finala a capitalului.

Marea Britanie se asteapta sa obtina peste 5 miliarde de lire sterline (echivalentul a 8 miliarde de dolari) din aceasta taxa exceptionala, care va fi aplicata o singura data.

Pentru a preveni ca alte fonduri nedeclarate sa fie depozitate in Elvetia, autoritatile britanice pot cere informatii privind numele clientilor, dar nu si numele bancii.

Numarul de cereri va fi limitat la 500 pe an si nu sunt permise "asa-numitele expeditii de fishing".

Elvetia este cel mai mare centru financiar pentru averile din strainatate, cu active de circa 1.960 miliarde de franci elvetieni in 2010, potrivit datelor Boston Consulting Group.

Citeste si:

Mitul etichetei "fabricat in China". Profitul ramane, de fapt, la americani

Steve Jobs si maximele care au facut istorie: "Uneori, oameni nu-si dau seama de ceea ce vor, pana cand nu le arati tu"