Premierul Ungariei aminteste de o traiectorie familiara de la haos economic la autoritarism politic, apreciaza Financial Times. Ca si in Rusia lui Putin, statul de drept este subordonat unui sistem monopartid. La fel ca in Rusia, ungarii pot vota in continuare, cetatenii pot protesta si presa privata il poate critica pe premier, dar aceasta este o falsa democratie. Institutiile statului, tribunalele si radioteleviziunea publica sunt in mainile partidului de guvernamant Fidesz. 

Sustinatorii lui Orban arata spre haosul economic mostenit de la administratiile socialiste precedente, care au imbinat incompetenta si coruptia. Insa premierul a depasit orice efort rezonabil de a crea un mediu stabil pentru redresare. 

Nemultumiti de noua Constitutie, maghiarii au iesit in strada. Seful guvernului, acuzat ca a transformat Ungaria in Orbanistan

Ivan Krastev, presedintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, il descrie pe Viktor Orban nu atat ca ideolog, ci mai degraba ca un "oportunist radical". Trecand de la stanga la dreapta spectrului politic, el a profitat de sansa de a exploata nationalismul ungar intr-un moment de criza.  Unii autocrati exploateaza sperantele si aspiratiile oamenilor, noteaza Krastev, prezentandu-l ca exemplu pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan. Altii prefera sa profite de temerile si prejudecatile cetatenilor, iar din aceasta categorie face parte si Orban.

Transformarea unui fost agent KGB. Cum a vorbit durul Vladimir Putin despre clatitele si pateurile "savuroase" facute de mama sa

Citeste si

Imbogatita de Facebook. Povestea femeii care ar putea ajunge cea mai bogata din lume datorita retelei de socializare

Adevarata arma de distrugere in masa pe care Iranul o detine