Asadar, aproape 100 de miliarde de dolari le datoreaza nemtii grecilor pentru reparatiile din timpul razboiului. Fara sa fi fost provocate, fortele armate naziste au preluat atat Grecia, cat si Iugoslavia, in aprilie 1941. Dupa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte natiuni europene invadate de germani, costul ridicat al ocupatiei a fost suportat de tara „gazda”. In acest mod, economia Greciei a fost jefuita prin exporturi fortate.

Lucrurile au rezultatul intr-o inflatie galopanta si un standard de viata destul de sarac pentru greci. Mai mult, armata germana a obligat Banca Nationala a Greciei sa-i imprumute tarii lui Hitler 476 de milioane de marci germane, noteaza publicatia americana.

Dupa capitularea Germaniei, puterile aliate au organizat o Conferinta la Paris in toamna lui 1945. Grecia a avut pretentii de 10 miliarde de dolari, adica jumatate din dauna totala pe care sovieticii au sugerat s-o plateasca Germania. Suferintele pe care nazistii le-au cauzat insa grecilor sunt de necontestat, subliniaza Time. Si asta pentru ca durerea nu poate fi masurata cu adevarat.

Istoricii sustin in unanimitate ca daunele totale cauzate statului elen ca urmare a ocupatiei nemtilor situeaza Grecia pe locul 4 in topul celor mai afectate state, dupa Polonia, Rusia si Iugoslavia.

Dupa conferinta din capitala franceza, menita sa stabileasca reparatiile statelor afectate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, grecii au fost de acord ca Germania sa le plateasca 4,5% din pagube in bunuri materiale, iar restul de 2,7% in alte forme de plata. Practic, Grecia a primit masini si utilaje produse in vestul Germaniei, in valoare de aproximativ 25 de miliarde de dolari (echivalentul a 2,7 miliarde de dolari, raportandu-ne la banii actuali).  

Cu toate acestea, prevederile aprobate la conferinta de la Paris au fost lipsite de relevanta avand in vedere faptul ca Statele Unite ale Americii s-au opus sanctiunilor economice. Liderii Americii au amintit ce s-a intamplat dupa Primul Razboi Mondial, cand Germania a fost extrem de slabita din punct de vedere economic, dupa plata despagubirilor. Una dintre consecintele acestei politici a fost ascensiunea lui Hitler.

Merkel tine cu dintii de Grecia: "Iesirea din zona euro trebuie evitata cu orice pret"

In prezent, Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, declara saptamana trecuta cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizand ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino" si trebuie evitata cu orice pret.

"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro", afirma Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.

Merkel a numit "istorica" provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta "deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid".

In cazul in care Grecia ar falimenta, sistemul cel mai lovit va fi cel bancar, din cauza expunerii pe care institutiile financiare o au pe statul elen. Iar bancile cele mai vulnerabile ar fi cele din Germania, Franta si Marea Britanie, dar si cele grecesti.

Bancile germane detin peste 22 de miliarde de dolari din datoria Greciei, cele din Franta, aproape 15 miliarde de dolari, iar cele din Anglia "doar" 3,4 miliarde. Lovite vor fi bancile elene, care detin aproape 63 de miliarde de dolari din datoria Greciei, iar falimentarea acestora ar avea repercursiuni si asupra economiilor tarilor in care sunt prezente.

Pe de alta parte, increderea investitorilor in statul elen este aproape de zero. Probabilitatea ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani este plasata la 98%, conform pietei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, scrie Bloomberg.

Citeste si:

Ei sunt cei mai admirati CEO din Romania. In ce domenii exceleaza FOTO

Presedintele Parlamentului European: Autoritatile romane, exemplu pentru reforme. Toate tarile UE au nevoie de reforme similare