Intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate din ce in ce mai vehiculata pe pietele internationale in ultima perioada, in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si are probleme in indeplinirea obiectivelor din acordul cu UE si FMI de a reduce deficitul bugetar.

Un eventual default al Greciei (intrare in incapacitate de plata) ar propaga intr-o prima faza efecte negative pe canalul financiar pentru tarile care au expunere pe datoria statului elen.

"Nu vedem probabila o intoarcere in teritoriu negativ a economiei Romaniei, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia. Ne asteptam, in schimb, la o crestere modesta a PIB in 2011, urmata de un avans mai robust in anii care urmeaza", a declarat Sanfey, citat de Mediafax.

BERD estimeaza pentru acest an o crestere a economiei Romaniei de 1,8%, scenariul fiind usor mai optimist fata de proiectia autoritatilor romane si a FMI, care anticipeaza un avans de 1,5%. Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, cand economia a crescut cu 0,6%.

Criza datoriilor din Grecia ingenuncheaza euro si monedele nationale. Leul a luat-o si el la vale VIDEO

Potrivit economistului BERD, agravarea situatiei economice in Grecia ar avea consecinte asupra tuturor statelor europene, insa economia Romaniei beneficiaza de avantajul ca este destul de diversificata atat in structura, cat si in ceea ce priveste relatiile sale comerciale.

"Cu toate ca exista o anumita expunere directa fata de Grecia, orice efect advers se va simti indirect, prin impactul pe care il va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem sa speculam asupra posibilitatii ca Grecia sa intre in incapacitate de plata", a adaugat Sanfey.

Moody's: Bancile grecesti nu vor retrage capitaluri din Romania, dar ar putea sa vanda subsidiarele

"Nu ne asteptam ca bancile-mama din Grecia sa retraga fonduri semnificative de capital de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat. Insa, daca bancile-mama vor avea nevoie de capital ca urmare a unei crize suverane in statul elen, ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor romanesti, similar cu vanzarea recenta de catre Eurobank EFG a subsidiarei poloneze catre Raiffeisen Bank", a declarat Nondas Nicolaides, analist senior la Moody's, citat de Mediafax.

Din cele sase banci elene prezente in Romania, grupul ATEbank a anuntat deja ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania.

Cu toate acestea, oficialul Moody's spune ca pana in prezent nu au existat probleme serioase de lichiditate la subsidiarele din Romania ale bancilor elene si crede ca, in caz de nevoie, Banca Nationala a Romaniei va furniza lichiditate pentru a sprijini subsidiarele bancilor grecesti, precum si a altor banci.

Speriati de criza, grecii isi muta banii in Elvetia

Moody's: Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar afecta alte tari din zona euro, dar si bancile

Moody's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, si a atribuit perspectiva negativa, avertizand ca ar putea urma noi retrogradari.

Ca urmare, Moody's a redus si ratingurile a opt banci grecesti, sase dintre acestea fiind prezente si pe piata romaneasca.

Astfel, agentia de evaluare financiara a redus ratingurile National Bank of Greece (Banca Romaneasca), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank Romania) si Piraeus Bank (Piraeus Bank Romania) de la Ba3 la B3.

De asemenea, calificativele de credit ale celorlalte doua banci elene cu subsidiare in Romania au fost reduse de Moody's, de la B1 la B3 in cazul ATEBank si de la Baa3 la B1 in cazul Emporiki Bank.

In primul trimestru al acestui an, patru din cele sase banci elene prezente in Romania au inregistrat pierderi, iar profitul inainte de taxe al Piraues a scazut cu mai mult de o treime fata de perioada anterioara.

Citeste si:

5 parteneriate de business de succes. Care este secretul co-fondatorilor Google, Apple si Microsoft

Sunetul banilor, la fiecare gol. Cati bani fac Steaua si CFR Cluj din vanzarea de tricouri, ciocolata si din reclame