A fost o victorie la limita pentru guvern, dar o infrangere pentru demonstrantii stransi in jurul Parlamentului. "Vom sta pe propriile noastre picioare si, da, vom plati un pret si vom face sacrificii pentru asta, dar vom reusi. Deja am inceput sa ne ridicam. Se vede luminita de la capatul tunelului", spune George Papandreou, premierul Greciei.

Guvernul socialist a obtinut 155 de voturi, exact majoritatea pe care se sprijina in Parlament. Toti deputatii prezenti ai Opozitiei au votat impotriva. Anuntul rezultatului votului a fost intampinat de protestatari cu huiduieli.

Bancile si guvernele europene sunt de acord sa imprumute Grecia cu miliardele vitale pentru plata creditorilor, dar numai cu conditia ca guvernul sa adopte intai un nou plan de taiere drastica a cheltuielilor publice. E o masura riscanta. Acum un an au izbucnit adevarate lupte de strada cand creditorii au silit guvernul grec sa introduca noi taxe pe venituri si combustibili, iar pensiile au fost taiate cu 20%.

Guvernul e decis sa privatizeze companiile ineficiente de stat si sa reduca mii de locuri de munca dintr-o economie deja in recesiune. Adica se angajeaza, pana in 2015, sa faca economii la buget de peste 28 de miliarde de euro si sa incaseze cam 50 de miliarde de euro din privatizari.