Dar pentru locuitorii satului ‘Muntele Dragonului Albastru’ din nordestul Heilongjiang-ului, China, povestea zilnica despre deposedare are un final diferit, dupa ce un grup de barbati curajosi au rezistat in fata Goliath-ului, si anume conducerea autoritara de la Beijing.

In decembrie 1998, buldozerele au distrus casele acestor oameni pentru a construi rezervoare cu apa potabila in zona turistica din Harbin, dar cand guvernul local nu le-a mai putut da compensatii adecvate, au decis sa se mute inapoi.

Ne-am intors in sat pe 10 aprilie 1999, si la inceput ne-a fost foarte greu” si-a reamintit Yu Liyou, unul dintre cei care au revenit, vorbind sub privirea primarului Mao Zedong, al carui zambet tipic este gasit in casele rurale din China.

“Cu totii am trait intr-o casa colectiva simpla si ne-am impartit in patru brigade pentru a reconstrui satul. A fost exact ca in echipele de productie de pe vremuri.” Asa a inceput la distanta de o decada lupta impotriva autoritatilor locale care continua si astazi, si a devenit un exemplu national despre cum mii de oameni lupta pentru valorile in care cred.

Oficial, satul Muntelui Dragonul Albastru – Qinglongshan in chineza – a incetat sa existe in 1998; numele sau a fost sters de pe harti, electricitatea intrerupta, drumurile au fost inchise, iar locatarii sai s-au mutat in zonele din vecinatate unde “oficial”  inca traiesc.

Reporterii de la The Telegraph au vizitat recent localitatea. Si, surpriza: satul inexistent de fapt exista, si chiar in plina dezvoltare. Facand o paralela cu standardele chinezesti de viata, oamenii nu sunt deloc saraci. Pamanturile sunt acoperite de porumb si soia, iar gradinile pline de roade.

 “Am vorbit cu oamenii de la guvern si au spus: aici nu este nimic, uite-te pe harta, voi nu existati,” le-a povestit reporterilor Xiao Yongting, un localnic in varsta de 76 de ani. Dar omul a dat imediat replica autoritatilor:  “Bine, daca noi nu existam, atunci ce suntem noi? Un stat independent?”

Aceasta poveste de bravada in fata birocratiei, relatata de batran, a ridicat semne de apreciere de la concetatenii sai.

Si totusi in fata birocratiei  puternice a Chinei, locuitorii din Muntele Dragonului Albastru nu exista, deoarece nu au carduri de identitate si documente care sa adevereasca ca sunt rezidenti.

Fara aceste documente ei traiesc in izolare, nu-si pot cumpara nici macar un bilet de tren, nu se pot caza la un hotel, nu-si pot deschide un cont la banca, nu au asigurare medicala, nu au cum sa se angajeze intr-o firma inregistrata sau sa aplice pentru facultate.

Si fiecare satean are o poveste legata de nesansa, de zis altora. “ Fiica mea a terminat facultatea de tehnica dar de fiecare data cand aplica pentru un loc de munca, ea era refuzata,” spune Yu Liyou. “ Dupa aceea si-a gasit un loc de munca pe calea ferata, pana cand au observat ca nu este inregistrata si nici nu detine un card de identitate. Acum munceste ocazional, este tot ceea ce poate sa faca.” “Noi nu cerem nimic, decat drepturile noastre de baza, sa fim recunoscuti ca cetateni ai Republicii Populare Chineze,” a adaugat un alt satean, aratand spre stalpii de electricitate, care nu mai functioneaza.

Locuitorii din Muntele Dragonului Albastru carora li s-au luat drepturile reprezinta un caz extrem, dar situatia lor este familiara pentru zeci de milioane de muncitori chinezi care s-au mutat in alte orase pentru a lucra si pentru a trai (desi nu sunt inregistrati) in caminele construite de fabricile in care muncesc.

Desi ei sunt motivul pentru care economia Chinei creste, faptul ca nu au acte de identitate, ii face imigranti ilegali in propria lor tara, neavand sansa de a-si educa copiii, de a cumpara o proprietate.

Rezidentii curajosi din Muntele Dragonul Albastru vor dreptate, dar nu au puterea atunci cand se ciocnesc de autoritati.

Presiunea de a schimba sistemul de inregistrare a rezidentilor creste, dar autoritatile chineze nu vor sa renunte la o organizare care sa-i lase sa aiba un anume control asupra dezvoltarii Chinei, asa cum s-a intamplat in alte natiuni din grupul BRIC, cum ar fi India si Brazila.