Grecia, cu o datorie publica de circa 143% din PIB (328,5 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, se confrunta cu costuri de imprumut prohibitive si nu va reusi sa revina pe pietele financiare anul viitor, asa cum prevede acordul incheiat cu un an in urma cu institutiile financiare internationale pentru un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro.

Astfel, tara va avea nevoie de un "plan B" pentru a acoperi datoriile ajunse la maturitate in 2012.

Oficialitatile de la Atena au dezmintit zvonurile ca negociaza un nou acord de finantare externa, de 60 miliarde euro, cu UE si FMI.

Grecia nu recunoaste ca negociaza un al doilea imprumut de la FMI

Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, a declarat ca nu s-a ajuns la o decizie privind cuantumul sau forma unui eventual nou imprumut catre Grecia, dar ca restructurarea datoriilor iese din discutie.

"Grecia urmeaza sa semneze un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCE) pentru a-si asigura finantarea cu circa 60 miliarde euro, pe langa cele 110 miliarde euro care sunt deja platite in transe", potrivit cotidianului elen Ta Nea, care citeaza surse apropiate UE si FMI.

Piesa de rezistenta a noului acord ar fi un program "foarte curajos" de privatizari, scrie ziarul, fara a oferi alte detalii.

Guvernul elen a prezentat in luna aprilie planuri de vanzare a actiunilor la mai multe companii de stat, tintind fonduri de 50 miliarde euro din privatizari pana in 2015.

Publicatia financiara Imerisia sustine ca Grecia este la un pas de incheierea unui acord pentru un nou imprumut, de 50 miliarde euro.

Revista germana Spiegel scria, saptamana trecuta, ca guvernul de la Atena a ridicat chiar problema iesirii Greciei din zona euro si a reintroducerii propriei monede, drahma, intr-o intalnire cu unii ministri de Finante din UE si cu Comisia Europeana.

Grecia, primul stat UE care iese din zona euro? Atena vrea reintroducerea propriei monede, drahma

Sondaj: Grecia si Irlanda vor intra in incapacitate de plata, iar cel putin un stat va parasi zona euro!

Grecia a evitat intrarea in incapacitate de plata anul trecut, dupa ce a incheiat un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro, cel mai mare imprumut extern acordat vreodata unui stat.