“Niciodata nu m-am gandit ca ma voi lovi la batranete de aceleasi probleme financiare ca in tinerete. Este dezastruos”, se plange Jose Madrid, un spaniol care si-a deschis ferma de masline in urma cu patru decenii.

Principala problema a industriei consta in suprasaturarea pietei din Europa. Jucatorii de pe continent spun ca preturile au scazut, iar cei mai multi dintre micii producatori nu se mai pot descurca.

“Pierd bani de trei ani. Banca mi-a acordat un imprumut, dar pentru pierderile colaterale trebuie sa apelez la planul de pensie, la toate economiile mele de o viata”, adauga fermierul.

Cultivatorii din toata regiunea se straduiesc sa supravietuiasca situatiei si conditiilor de creditare din ce in ce mai grele. Criza uleiului de masline afecteaza si Italia si Grecia, productatori importanti.

Spania, cel mai mare producator la nivel mondial, este insa cea mai afectata. Fermierii angajeaza tot mai putini lucratori, iar rata somajului din tara a ajuns la 24%. In unele regiuni, unde cultivarea maslinelor reprezinta principala activitate, somajul atinge si 33%.

Mateo Muela, un alt spaniol care se trage dintr-o generatie de producatori de ulei, spune ca viitorul pietei este uleiul de masline premium extra virgin, care se exporta la preturi mai mari si costuri mai mici, datorita tehnologiei.

La fabrica lui exista deja un robot pe linia de productie si se pregateste instalarea celui de-al doilea. “Concuram cu firme italiene si turcesti, dar si cu unele companii din China, acolo unde are loc imbutelierea”, spune Muela.

Fermierul se teme ca daca preturile vor ramane la nivelul actual, fermierii vor renunta sa mai cultive masline, deoarece afacerea nu va mai fi profitabila. Exportatorul va fi astfel nevoit sa aduca masline din alta parte, la un pret mai mare.