Explozii, topirea partiala a miezului, incendii, eliberare de particule radioactive in atmosfera. Acesta este peisajul ultimelor zile la Fukushima.

Vezi LIVE pe stirileprotv.ro ce se intampla in Japonia!

Cele 6 reactoare care formeaza centrala japoneza au probleme grave si situatia tinde spre o catastrofa. Ceea ce multi au incercat sa limiteze, incepe sa scape de sub control. Situatia reactoarelor este una de cosmar.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro!

Autoritatile nipone au anuntat ca bazinul celui de-al doilea reactor al centralei nucleare Fukushima Daiichi din Japonia este perforat si emana aburi radioactivi, scrie New York Times, preluat de Ziarul Financiar.

Acesta ar fi al doilea reactor cu probleme din ultimele doua zile.

Autoritatile japoneze vor sa foloseasca tunuri de apa pentru a raci reactorul 4 - televiziune

Autoritatile japoneze intentioneaza sa foloseasca un camion-cisterna cu tunuri de apa pentru a uda reactorul 4 al centralei Fukushima, pentru a raci combustibilul nuclear care se incalzeste in mod ingrijorator, a afirmat miercuri televiziunea publica NHK, citata de AFP.

Un dispozitiv special al Politiei municipale din Tokyo urmeaza sa fie trimis la locul incidentului miercuri seara, pentru a pune in aplicare aceasta procedura tehnica inedita, dupa o tentativa abandonata de folosire a elicopterului.

Aflata in legatura cu autoritatile, compania japoneza de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) analizeaza de marti diverse solutii pentru umplerea bazinului in care se afla combustibilul, din cauza imposibilitatii de a folosi metodele obisnuite de racire.

Reactorul 4, care era oprit pentru mentenanta in momentul cutremurului de vineri, contine inca bare de combustibil radioactiv, care prezinta un pericol daca raman afara din apa.

"Chiar folosit, combustibilul nuclear este in continuare scufundat in apa", a precizat Olivier Isnard, expert la Institutul francez de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN).

Marti, reactorul 4 a fost afectat de un incendiu. Acesta a generat ingrijorarea echipelor tehnice, care se straduiesc sa mentina sub control si celelalte cinci reactoare de la centrala Fukushima 1, situata in zona devastata de cutremur si tsunami.

Bazinul reactorului 4 al centralei Fukushima, "principala preocupare" in Japonia - ASN

Bazinul de stocare a combustibilului uzat al reactorului 4 de la centrala Fukushima constituie pe viitor "principala preocupare" in Japonia, existand riscuri de emisii radioactive "direct in atmosfera", a anuntat, miercuri, Autoritatea franceza privind siguranta nucleara, citata de AFP.

In acest reactor, unde s-au declansat incendii marti si miercuri, inainte de a fi stinse, "vaporizarea (evaporarea) apei din bazin continua", antrenand o scadere a nivelului apei in aceste bazine unde este stocat combustibilul folosit si radioactiv, precizeaza ASN, intr-un comunicat.

"(...) Autoritatile japoneze au afirmat ca materii radioactive ar putea fi emise direct in atmosfera", subliniaza organismul francez.

"Compania TEPCO si autoritatile japoneze cauta modalitati pentru reluarea procesului de umplere a bazinului", potrivit ASN, care apreciaza ca acest bazin al reactorului 4 "constituie principala preocupare".

ASN considera de asemenea "preocupanta" evolutia starii de siguranta a reactorului 3, unde "incinta de protectie (...) ar fi putut fi avariata" si unde nivelul apei este dificil de mentinut.

Privind reactorul 2, cele doua explozii de marti au "provocat probabil o degradare a incintei de protectie in partea sa inferioara", afirma ASN, ceea ce "ar fi la originea cresterii semnificative a emisiilor radioactive detectate punctual la limita zonei centralei".

Incinta de protectie a reactorului 1 a "ramas intreaga", precizeaza ASN.

"Dar la Tokyo, cresterea nivelului de radioactivitate ramane slaba si nu necesita nicio actiune de protectie a populatiilor", potrivit ASN.

Organismul se arata ingrijorat si de radioprotectia muncitorilor, considerata "foarte preocupanta, in special in ceea ce priveste nivelul de radiatii in salile de comanda", amintind ca o evacuare provizorie a centralei a avut loc in ziua de miercuri.

Citeste mai mult despre acest subiect si pe www.zf.ro!

Numai ca nivelul ridicat al radioactivitatii deasupra centralei nucleare japoneze Fukushima a impiedicat un elicopter sa se apropie de reactorul 4 pentru a varsa apa, cu scopul de a raci combustibilul care ameninta sa intre in fisiune, potrivit postului de televiziune NHK, citat de AFP.

Compania Tokyo Electric Power, care exploateaza aceasta instalatie nucleara afectata de probleme grave, intentiona sa recurga la un elicopter pentru a evita ca, in lipsa apei, combustibilul din reactorul 4 sa devina extrem de periculos si sa provoace un acccident major.

Potrivit informatiilor NHK, nivelul ridicat al radioactivitatii interzice apropierea la o distanta care ar permite aceasta operatiune inedita.

In acelasi timp, odata cu lasarea serii, orice interventie aeriana pare imposibila in cursul zilei de miercuri, in conditiile in care timpul preseaza.

Echipele tehnice se pregatesc sa recurga la alte mijloace tehnice de la sol, pentru a pune apa in bazinul care contine acest combustibil nuclear, care se incalzeste in mod ingrijorator.

Zeci de muncitori continua activitatea la Fukushima, expunandu-se riscului contaminarii radioactive

Cel putin 50 de muncitori continua activitatea la centrala nucleara nipona Fukushima, asumand riscuri enorme in materie de sanatate, dat fiind ca sunt expusi oricaror scurgeri radioactive, informeaza ziarul britanic The Guardian, care ii compara cu militarii din prima linie a frontului.

Dupa un seism puternic, epuizati in contextul in care se straduiesc de multe zile sa evite o criza nucleara si constienti ca apropiatii lor se afla doar la cativa kilometri distanta, muncitorii de la centrala Fukushima 1 sperau ca va veni o zi linistita.
In schimb, marti a izbucnit un incendiu la al patrulea reactor, declansandu-se o serie de evenimente in care cele mai grave temeri ale lor par sa fi devenit realitate.

La peste 90 de ore de la cutremurul urmat de un tsunami devastator, muncitorii au aflat ca radiatiile de la Fukushima au atins un nivel daunator sanatatii.

Sute de angajati neesentiali au fost evacuati de la centrala avariata, dar acestia stiu ca lasa in urma zeci de colegi care risca sa se imbolnaveasca grav.

Gravitatea situatiei a fost confirmata de premierul Naoto Kan, care a avertizat ca exista riscul raspandirii particulelor radioactive, cerand evacuarea populatiei pe o raza de 20 de kilometri si instituirea unei zone de siguranta pe o raza de 30 de kilometri in jurul centralei.

Intre 50 si 70 de angajati, toti purtand costume de protectie, au ramas la centrala de la Fukushima pentru a incerca sa remedieze problemele de acolo.

"Muncitorii ramasi sunt echivalentul militarilor care lupta pe linia frontului, expunandu-se unor riscuri considerabile in timp ce 800 dintre colegii lor urmaresc situatia de la distanta", noteaza ziarul The Guardian.

Japonia, pregatita sa ceara ajutorul armatei americane in cazul centralei de la Fukushima

Japonia este pregatita sa ceara cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofa nucleara la centrala de la Fukushima, avariata de cutremurul de vineri, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de AFP.

Yukio Edano a declarat ca Guvernul se "pregatea" pentru eventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalisti.

"Cooperarea militara americana ar putea fi utila" la Fukushima, unde s-a produs o serie de accidente, a adaugat el.
Americanii "coopereaza deja, cu un sprijin logistic", a precizat Edano.

Opt nave militare americane, intre care portavionul USS Ronald Reagan si escorta sa, participa la operatiuni de salvare in nord-estul Japoniei, regiune afectata, vineri, de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator.

USS Ronald Reagan este utilizat ca platforma plutitoare pentru alimentarea cu carburant a elicopterelor armatei si Pazei de Coasta japoneze, implicate in operatiuni de salvare.

Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioane si elicoptere, efectueaza, de asemenea, misiuni de recunoastere si livreaza apa si paturi sinistratilor, potrivit Pentagonului.