"Ii sunt recunoscator (presedintelui) Dmitri Anatolevici Medvedev, Cogresului Rusiei Unite ca ma desemneaza si imi cere sa fiu candidat la postul de presedinte al Rusiei. Desigur, accept aceasta propunere cu recunostinta. Multumesc", a declarat Putin, scrie Mediafax.

Congresul partidului Rusia Unita trebuie sa voteze oficial pentru a-l confirma pe Putin, in varsta de 59 de ani, in postura de candidat la prezidentiale, asa cum s-a anuntat la sfarsitul lui septembrie.

Actualul presedinte, Dmitri Medvedev, a declarat atunci ca ii va lasa locul sau premierului, dupa prezidentialele din martie 2012. Seful statului va prelua atunci conducerea unui nou Guvern rus.

Vladimir Putin a parasit presedintia in 2008 si l-a desemnat pe Medvedev ca succesor al sau, pentru ca nu putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv. Dar in calitate de sef al Guvernului, el ramane personalitatea centrala a regimului si lider tarii.

Fost agent KGB in RDG devenit lider cu mana de fier, Vladimir Putin a impus in 12 ani de putere un sistem politic pe masura in numele "stabilitatii" si in detrimentul libertatilor.

In august 1999, cand a fost numit premier de presedintele Boris Eltin, discreditat si subminat de alcool, Rusia era o tara slabita de criza economica din 1998.

Un adept al disciplinei si ahtiat dupa puterea publica, acest jurist de formatie care a lucrat in cadrul "Primului birou al KGB", serviciile sovietice de informatii externe, a inceput sa reconstruiasca statul formand o "putere pe verticala" dependenta de el insusi.

Cand Boris Eltin demisioneaza la sfarsitul lui 1999 si ii lasa puterea lui Putin, acesta se impusese deja ca noul barbat puternic al tarii, rol pe care il pastreaza in continuare.

Ales cu usurinta in 2000, Putin si-a accelerat preluarea controlului tarii sprijinindu-se pe "structurile de forta" (serviciile secrete, politie, armata) si pe apropiatii sai din Sankt-Petersburg, fostul Leningrad, unde s-a nascut la 7 octombrie 1952.

Impiedicat sa candideze in 2008 din cauza celor doua mandate succesive, el a renuntat la presedintie, dar nu si la putere, incredintand conducerea tarii unuia dintre colaboratorii sai apropiati, Dmitri Medvedev, si preluand postul de premier.

Timp de aproape patru ani, el a ramas cel mai puternic om din tara. Chiar daca slabiciunile Rusiei raman vizibile - coruptia endemica, infrastructurile neglijate, criza demografica, rebeliunea islamista in Caucazul de Nord, atentatele - Vladimir Putin nu recunoaste niciun esec.