S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la "AA+", ratingul pe termen lung, pentru prima data in istorie, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA.

Perspectiva ratingului este negativa, ceea ce indica o alta posibila retrogradare in urmatoarele 12-18 luni.

Administratia americana contesta insa evaluarea si acuza agentia de inexactitati de 2.000 de miliarde de dolari, in calcule.

Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA al "AAA".

Moody's si Fitch au confirmat ratingul SUA, dar sunt pesimiste privind economia

Saptamana trecuta, Partidul Democrat si Partidul Republican au elaborat un plan, sustinut si de Casa Alba, privind cresterea plafonului de indatorare si reducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrarii SUA in incetare de plati.

Acordul permite majorarea plafonului de indatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, in trei trepte succesive. Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al statului pana in 2013. Totodata, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.

Cresterea plafonului de indatorare nu rezolva toate problemele Americii. Trezoreria inca se teme de o retrogradare

Pe fondul temerilor privind o noua intrare in recesiune, presedintele SUA, Barack Obama, a dat vineri asigurari ca economia americana isi va reveni din criza.

Administratia Obama ataca dur credibilitatea S&P

Administratia Obama a atacat credibilitatea S&P, dupa ce agentia a redus ratingul SUA, sustinand ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".

S&P a fost nevoita sa elimine cifra respectiva din analiza agentiei, dupa ce oficialii Trezoreriei au descoperit ca estimarile privind cheltuielile discretionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiate discutiilor.

"O decizie viciata de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeste de la sine", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei.

Ce inseamna scaderea ratingului si ce efecte va avea

Agentiile de rating - Standard & Poor's, Moody's si Fitch - analizeaza gradul de risc si acorda tarilor si companiilor o nota care reflecta capacitatea lor de a-si plati datoriile. Triplu A era nota maxima acordata de S&P, iar Statele Unite au avut acest rating permanent, inca din 1941.

E greu de spus, insa, cat de mult va dauna aceasta schimbare economiei americane, deoarece nu s-a mai intamplat niciodata, noteaza The Telegraph.

Barack Obama linisteste investitorii: “Vom iesi din criza, lucrurile se vor imbunatati"

Un economist estimeaza ca reducerea ratingului ar costa guvernul american 100 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Dar si consumatorii vor plati. Daca dobanzile la care se imprumuta statul american cresc, vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii.

Totusi, nu va fi o catastrofa, spun unii economisti. Statele Unite au in continuare un rating mai bun decat al Japoniei. Problema este ca decizia S&P risca sa adanceasca degringolada de saptamana aceasta de pe pietele financiare.

Citeste si:

Criza se adanceste in sanul Europei. La Bucuresti, bursa a atins minimul ultimelor 12 luni. La nivel global, indicii bursieri au cazut la nivelurile din 2008. VIDEO

FMI n-are bani sa salveze Spania si Italia de la colaps. Ce solutie le ramane statelor din Peninsula