Potrivit cotidianului, al doilea ca marime din Spania, mesajul premierului furios ar fi fost urmatorul: “Trebuie sa rezistam, suntem a patra economie a zonei euro. Spania nu este Uganda.”  

„Suntem o mare putere, nu o tara bananiera care cere ajutor de la FMI”, i-a transmis prim-ministrul Mariano Rajoy ministrului de Finante al Spaniei.

„Daca vrei sa rascumperi bancile noastre, pregatim euro obligatiuni in valoare de 500 miliarde si inca 700 pentru cele din Italia, care vor trebui salvate dupa cele spaniole”, ar fi adaugat premierul, potrivit El Mundo, citat de Business Insider.

„Trebuie sa rezistam. Suntem puternici, iar daca ei nu cedeaza, toti ne vom duce la fund. Prabusirea Spaniei va costa Europa 500 miliarde de euro, iar a Italiei alte 700 miliarde”, a concluzionat Mariano Rajoy in mesajul sau adresat ministrului de Finante.

Salvarea bancilor nu este de suficienta

Acordul de salvare a bancilor spaniole a fost asteptat de toata lumea, astfel incat poate parea doar un nou mic pas catre rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, dar este de fapt un moment extraordinar, avand in vedere marimea economiei Spaniei, comenteaza publicatia britanica The Guardian.

Recunoasterea faptului ca guvernul de la Madrid nu mai poate sa isi protejeze bancile, impovarate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliara, scoate in evidenta adevarul dur ca, departe de a proteja institutiile financiare de lumea economica rapace, apartenenta la uniunea monetara le-a atras intr-o prabusire catastrofala.

Ajutorul pentru bancile spaniole, de 100 de miliarde de euro, suma mentionata de ministrii europeni de Finante, este mai mare decat au sugerat informatiile initiale, dar multi analisti considera ca, avand in vedere iesirile de capital din Spania, va fi insuficient pentru prevenirea unui program de sustinere a intregii economii, la o data ulterioara.