In acest context, expertii fac deseori comparatii intre Grecia si Argentina, tara care la inceputul anilor 2000 a trecut prin cea mai grea criza din istoria statului modern.

Cu o inflatie de peste 30%, in 2001, Argentina s-a confruntat cu o incetinire economica si o scadere brusca a PIB-ului, ceea ce a determinat saracirea populatiei, situatie care a dus tara foarte aproape de un razboi civil.

In prezent, Argentina este a doua cea mai mare economie a Americii Latine si plateste ultimele rate din imprumutul record luat de la FMI in 2003.

In incercarea de a gasi solutii pentru rezolvarea crizei financiare din Grecia, tara amenintata cu excluderea din zona euro, analistii au gasit mai multe asemanari intre cele doua state.

Luz Padilla, manager pentru piete emergente la fondul de investitii DoubleLine Capital a listat asemenarile dintre cele doua state:

- Tari aflate intr-o recesiune profunda.
- Rata a somajului este in crestere.
- Deficitul bugetar este in crestere.
- Demonstratiile anti-guvernamentale si revoltele devin un lucru obisnuit.
- FMI prescrie un program de ajutorare.
- Guvernul adopta din ce in ce mai multe masuri de austeritate.
- Lipsa increderii investitorilor, ca rezultat al neimplementarii masurilor de austeritate.
- Instabilitatea politica si permutari intre functiile oficialilor.

Din pacate, mai multe sunt deosebirile dintre cele doua economii, ceea ce face modelul argentinian destul de greu de aplicat in Grecia:

- Grecia nu are posibilitatea de a tipari bani.
- Argentina s-a lovit initial de o devalorizare majora, cu efecte in reducerea imediata a salariilor si a costurilor cu foarta de munca, pregatind calea catre un echilibru in sistemul de plata.
- In 2001 nu era o criza globala si majoritatea pietelor functionau la parametri normali.
- UE trebuie sa trateze Grecia diferit si sa fie suficient de binevoitoare sa mai continue cu acordarea imprumuturilor. In cazul Argentinei nu exista Uniunea Europeana si nici finantarea nu depindea de Banca Centrala Europeana .
- Explozia de bunuri achizitionate a ajutat la cresterea PIB-ului Argentinei. O astfel de revenire spectaculoasa este greu de crezut ca se va aplica si in cazul Greciei.

Citeste si:

Tara care interzice cumpararea de valuta. Cum isi protejeaza moneda aflata la un pas de disparitie in urma cu 10 ani