Scotia, atasata incepand cu 1707 la coroana Angliei, se bucura din 1997 de o autonomie crescuta in sanul Regatului Unit, care mai cuprinde Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Dar Londra a acceptat in ianuarie principiul unui referendum, sub presiunea liderului Partidului National Scotian (SNP), Alex Salmond.

Ulterior, liderul nationalist scotian a trebuit sa elaboreze un compromis delicat pentru a depasi divergentele importante privind organizarea scrutinului, scrie Mediafax.

"Cele doua partide au facut concesiuni, dar sunt per total satisfacut ca am ajuns la un acord care garanteaza tinerea unui referendum", a notat pentru BBC vicepremierul scotian Nicola Sturgeon.

Astfel, autoritatile scotiene au obtinut ca referendumul sa se tina in 2014, anul aniversarii cu numarul 700 a victoriei din Nannockburn asupra inamicului englez, in timp ce Londra voia ca acesta sa se desfasoare cat mai repede.

Varsta minima necesara pentru a vota va fi scazuta la 16 ani, o alta revendicare a nationalistilor care nu ignora faptul ca tinerii scotieni sunt mai sensibili mesajelor de independenta.

In schimb, referendumul ar trebui sa se limiteze la o alternativa simpla - da sau nu independentei - in timp ce nationalistii dorec o intrebare subsidiara cu privire la o autonomie mai larga, pentru a evita ca victoria eventuala a raspunsurilor de "nu" sa le ingroape visul de independenta.

Daca se poate oferi incredere unui sondaj recent, numarul sustinatorilor independentei s-a atenuat si nu a crescut in utimele luni. Momentan, o treime (28%) dintre cei aproximativ 5,2 milioane de scotieni doresc sa devina independenti.

In prezent, Parlamentul scotian are competente in domeniile educatiei, sanatatii, mediului si justitiei. Problemele care tin de afaceri externe, energie, fiscalitate si aparare raman in sarcina Londrei.

Ministrul britanic responsabil de Scotia, Michael Moore, el insusi scotian, a amintit "riscurile" pe care le-ar putea aduce independenta, mai ales in plan economic sau in termeni de influenta internationala.

Londra ii acuza pe sustinatorii independentei ca au lasat numeroase chestiuni in umbra, mai ales cele ale proprietatii importantelor rezerve petroliere din Marea Nordului sau viitorul unei Scotii independente in sanul Uniunii Europene.