Zug, la origine o mica localitate pescareasca, este capitala cantonului cu acelasi nume, cu o populatie de 110.000 de locuitori. Surprinzator pentru un oras cu dimensiuni mai degraba modeste, numeroase companii multinationale cu afaceri de miliarde de euro au sediile centrale aici.

Alaturi de impunatoarele cladiri de sticla, pe stradutele linistite din Zug au aparut zeci de magazine luxoase, vistieria orasului este mereu plina si se fac angajari pe banda rulanta. La prima vedere, Zug pare un magnet pentru companii si un paradis pentru locuitorii din regiune.

Realitatea arata insa si o alta fata a progresului necontrolat. Povestea lui Stefan Hurschler, un ingrijitor al persoanelor cu handicap este elocventa. El a decis sa se mute impreuna cu sotia sa, invatatoare la o scoala din Zug, intr-o casa mai mare. Din cauza preturilor extrem de mari, sotii Hurschler au fost nevoiti sa renunte la slujbele pe care le aveau si sa se mute in Zurich, desi au trait toata viata lor in orasel.

"Exista oameni in varsta care inca locuiesc in Zug deoarece si-au cumparat locuintele in anii '60" povesteste Lilian, sotia lui Stefan. Ea spune ca in afara de acestia mai sunt doar cei foarte bogati, clasa de mijloc fiind slab reprezentata in oras.

In Zug, "cei care castiga anual 300.000 sau 400.000 de franci se chinuie sa supravietuiasca", spune Kilian Borter, director de resurse umane la Rothschild. Se descurca numai cei care castiga minim o jumatate de milion de franci pe an.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.

Citeste si:

Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda

Leul a devenit francul elvetian din estul Europei. De ce isi tin strainii banii in banci din Romania VIDEO