Bernanke a confirmat pentru prima oara ca administratia Obama face planuri de rezerva, in cazul esuarii negocierilor.

Prioritatea va fi respectarea platilor catre detinatorii de obligatiuni, dar americanii de rand vor avea de suferit.

"Aritmetic, curand dupa 2 august vor fi reduse semnificativ platile catre asigurarile sociale si asistenta medicala, salariile militarilor, sau o combinatie a acestora, pentru a evita noile imprumuturi", a spus Bernanke.

Daca Statele Unite nu isi vor respecta obligatiile financiare fata de creditori, "ar fi o criza majora care ar transmite unde de soc in sistemul financiar mondial", a afirmat Bernanke in Comisia pentru servicii financiare din Camera Reprezentantilor.

Seful Fed a facut referire la titlurile de Trezorerie care sunt considerate in intreaga lume cel mai sigur plasament, alaturi de aur.Bernanke a aratat ca un default al platilor Trezoreriei SUA ar avea consecinte dramatice si pentru economia americana.

Trezoreria a avertizat ca nu va putea evita intrarea in incapacitate de plata daca plafonul datoriei publice nu va fi majorat pana pe 2 august.

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Sefa FMI cere SUA sa rezolve rapid problema datoriilor suverane pentru a evita criza economica la nivel planetar

Trezoreria va incerca sa plateasca cat mai mult posibil dobanzile si principalul datoriilor, altfel s-ar produce o dezordine enorma in sistemul financiar, cu impact major asupra economiei mondiale, a aratat seful Fed.

"Exista posibilitatea ca problemele economice recente sa persiste mai mult decat ne-am asteptat si sa reapara pericolul deflatiei, ceea ce va implica un sprijin suplimentar", a afirmat Bernanke in comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

Piata financiara a reactionat imediat la sugestiile lui Bernanke privind reluarea relaxarii monetare, cu o crestere mai accentuata a cotatiilor actiunilor.

Seful Fed nu a facut nicio referire la doua probleme majore, si anume cresterea plafonului de indatorare al Statelor Unite si criza datoriilor din Europa.

Cresterea economiei americane a incetinit la 1,9% in primele trei luni, fata de intervalul similar din 2010, de la 3,1% in trimestrul patru. Analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza pentru trimestrul al doilea un avans economic de 2%.