Europa se balanseaza din nou pe marginea prapastiei, in conditiile in care guvernul grec este pe cale sa se prabuseasca, scrie Daily Mail, care adauga ca anuntul privind referendumul a bagat din nou spaima in investitori si a sters sute de miliarde de euro de pe burse.

Evenimentele din Grecia s-au precipitat marti seara, cand Consiliul de Securitate elen, reunit sub presedintia premierului Giorgios Papandreou, a decis inlocuirea intregului stat major al armatei elene, pe fondul unor speculatii privind o posibila lovitura de stat, mai scrie publicatia britanica.

A urmat o sedinta de guvern de sase ore, care s-a terminat in zorii diminetii si in urma careia Executivul a decis organizarea referendumului.

S-a terminat totul. Guvernul este pe cale sa se prabuseasca”, a spus un oficial grec, dupa sedinta. Fostul ministru de finante Petros Doukas a adaugat: “Asta este o lovitura.”

Guvernul de la Atena a spus DA referendumului. Ce se intampla cu Grecia si cu UE daca elenii resping ajutorul de peste 100 de miliarde

“Da” sau “Nu” pentru zona euro

“Dilema nu este daca acest guvern va mai ramane in functie sau nu”, a spus premierul Papandreou. “Dilema este daca va fi ‘da’ sau ‘nu’ pentru acordul de imprumut, ‘da’ sau ‘nu’ pentru Europa, ‘da’ sau ‘nu’ pentru zona euro”, a explicat seful guvenului de la Atena, potrivit Bloomberg.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Elias Mosialos, a declarat ca referendumul va fi organizat “cat mai curand posibil”.

Decizia lui Papandreou de a-si intreba poporul daca este de acord cu planul de salvare a tarii pune Uniunea Europeana in mare incurcatura, in conditiile in care nici decizia de a sterge 50% din datoriile Greciei nu a fost una usor de luat, comenteaza Bloomberg.

Respingerea planului de salvare va duce la un faliment necontrolat al tarii si va avea ca efect imediat, fara niciun dubiu, scoaterea Greciei din zona euro.

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

Fiecare zi de lupta cu criza din Grecia este ca o calatorie intr-un rollercoaster”, a spus, pentru BBC, Charles Dallara, director al Institutului International de Finante. “Iei niste viraje brusc, la care nu te asteptai, te invarte putin, dar tu trebuie sa faci calatoria pana la capat. Aste trebuie facut si in cazul Greciei, in urmatoarele 36 de ore, trebuie mers pana la capat”, a explicat Dallara.

Picaj pe linie pe burse

Bursele din toata lumea au reactionat negativ la anuntul neasteptat al referendumului. Cea de la Paris a pierdut 5,38%, cea de Frankfurt, 5%, iar Milano si Atena au inchis in scadere cu 6,80%, respectiv 6,92%. Si peste Ocean, indicele Dow Jones a scazut cu 2,48%.

Au avut de suferit in special actiunile bancilor implicate in planul de salvare a Greciei. Victima colaterala a fost Italia: dobanzile la care se poate imprumuta aceasta tara pe pietele internationale au crescut instantaneu.

"Temerile imense au cuprins din nou pietele, iar Italia este urmatoarea tara pentru care ne facem toti griji", a atentionat analistul financiar Louise Cooper.

Vestea lui Papandreou i-a socat atat pe liderii europeni, cat si pe politicienii si analistii din propria tara.

"Franta insista ca planul adoptat joia trecuta in mod unanim de toate cele 17 membre ale zonei euro este singura solutie posibila pentru rezolvarea problemei datoriei Greciei", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a convocat o intalnire de urgenta cu cancelarul german Angela Merkel, liderii UE si FMI si oficiali de la Atena.

''Suntem socati de decizia premierului. Nu stim pentru moment care anume va fi intrebarea, iar rezultatul referendumului va depinde de intrebare'', este de parere analistul politic grec Giorgios Tzogopoulos.

Europenii vor insista ca intrebarea sa se refere la apartenenta Greciei la zona euro, si nu la acordul de saptamana trecuta. "Daca grecii spun ''nu'', n-au decat sa iasa din zona euro'', a declarat o sursa de la Elysee.

"Ajutam zona euro sa scape de Grecia. Economia elena va regresa cu cateva decenii”, este de parere si economistul Vangelis Agapitos.

In cazul unui vot negativ, falimentul ar fi inevitabil, dar asta n-ar fi o premiera pentru Grecia, care a mai intrat in incapacitate de plata de cel putin 5 ori. In cazul falimentului declarat in 1932, tot printr-un referendum s-a decis stoparea rambursarii datoriei externe. Si, timp de 32 de ani, grecii n-au mai platit niciun banut.

De ce obstacole trebuie sa treaca Papandreou ca sa organizeze referendumul

In primul rand, Partridul Socialist al premierului Papandreou trebuie sa castige un vot de incredere in Parlament vineri noaptea, scrie corespondentul Financial Times la Atena.  Perspectiva unei victorii in legislativ este nesigura, dupa "dezertarea" a doi parlamentari si avertismentul public al unui al treilea, toti opozanti ai planurilor lui Papandreou. 

Daca premierul reuseste sa-si pastreze mandatul, trebuie sa ceara presedintelui, Carolos Papoulias, sa aprobe propunerea de referendum. Acordul presedintelui nu este nici pe departe sigur. 

Chiar daca presedintele este de acord, este neclar daca 40% din grecii cu drept de vor se vor deranja sa participe, aceasta fiind o conditie pentru validarea referendumului. 
Ministrul de interne, Haris Kastanidis, a declarat, miercuri, ca referendumul ar putea avea loc in decembrie. El afirmase anterior ca referendumul va avea loc cel mai probabil in ianuarie.

Asa tata, asa fiu. Tatal premierului Papandreou a santajat, in 1985, intreaga Europa

Decizia lui Giorgios Papandreou de a face un referendum pentru a-si consulta poporul cu privire la ajutorul surprinzator pe care Europa vrea sa i-l acorde Greciei a fost comentata acid de analistul David Zervos, noteaza www.stirileprotv.ro.

Iar acest paragraf a atras atentia: „Este, de fapt, o alta schema de santaj al Greciei. Grecii, condusi de tatal lui Papandreou, au exercitat un santaj si in 1985, cand au retinut un vot pentru aderarea Spaniei si Portugaliei la Comunitatea Economica Europeana. In cele din urma au primit 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru vot. Acesta gen de actiune este tipic pentru liderii politici greci – cum e tatal, asa-i si fiul”.

De altfel, miscarea Greciei de atunci a fost amplu analizata in carti cunoscute, cum ar fi „Iberia si America Latina: noi democratii, noi politici, noi modele”, iar David Zervos spune ca se simte aproape jenat ca evenimentele de acum provocate de Grecia nu au fost prezise.

Citeste si:

O descendenta a celei mai bogate dinastii din Grecia traieste drama propriei tari. Se imbraca de la gunoi si mananca la cantina sociala