"Nu exista programe de asistenta sociala care sa nu puna conditii", a declarat premierul demisionar Jose Socrates. El a precizat ca programul convenit cu UE si FMI acorda Portugaliei mai mult timp pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar decat a stabilit initial guvernul.

Planul este mai complex decat cel de 85 de miliarde de euro convenit pentru Irlanda sau decat cel de 110 miliarde de euro stabilit in luna mai a anului trecut pentru Grecia, noteaza Reuters.

Portugalia se confrunta cu datorii ridicate ale sectorului public, probleme in sistemul bancar si deficiente structurale in economie, cu o piata a muncii rigida si un sistem de pensii costisitor.

"Ajutorul Portugaliei cu siguranta ca nu este indeajuns de bun. Daca ai in vedere programele destinate Greciei, Irlandei si acum Portugaliei, niciunul dintre acestea nu rezolva problemele fundamentale", a afirmat Greg Salvaggio, analist la Tempus Consulting.

Negocierile pentru acord, purtate cu Banca Centrala Europana, Comisia Europeana si FMI, au durat trei saptamani. Planul stabileste la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB) tinta de deficit bugetar pentru acest an, fata de 4,6% din PIB cat se prevedea in planul de austeritate al Lisabonei. Pentru 2012 si 2013, obiectivele au fost stabilite la 4,5% din PIB si 3% din PIB.

Pachetul de ajutor include fonduri de pana la 12 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar si impune bancilor sa-si consolideze capitalul, potrivit unor surse oficiale apropiate situatiei.

In Portugalia vor fi organizate pe 5 iunie alegeri parlamentare, dupa prabusirea guvernului in urma respingerii de catre Parlament a unor masuri de austeritate.

In aceaste conditii, UE si FMI au negociat programul destinat ajutarii statului cu politicieni care spera sa fie realesi, iar actualul guvern va trebui sa castige sprijinul opozitiei pentru ca acordul sa fie adoptat.

Totodata, exista riscul ca planul sa nu fie agreat de toate tarile din zona euro.