Termenul-limita este 9 decembrie, data la care se va desfasura summitul Uniunii Europene. Pana atunci, in vederea unei colaborari de succes, statele membre vor trebui sa-si puna la punct situatia economica "de acasa", scrie Gandul.

Ce-ar trebui sa faca Sarkozy si "nou-venitii" Monti si Papademos

Pentru a preintampina un asemenea deznodamant critic, marii lideri europeni trebuie sa se mobilizeze in vederea iesirii din criza a zonei euro. In acest interval, cancelarul german Angela Merkel trebuie sa castige sprijinul intregii coalitii de guvernare, formata din trei partide, pentru adoptarea unui program de austeritate fiscala. Scopul acestei masuri este reducea deficitul bugetar in Germania.

De asemenea, rolul lui Nicolas Sarkozy nu este ignorat in aceasta ecuatie. Liderul de la Champs Elysees va fi nevoit sa gaseasca solutii pentru a apara ratingul de tara al Frantei, aflat inca la nivelul "AAA", dar cu perspectiva de reducere.

Noii premieri din Italia si Grecia trebuie sa grabeasca si ei procedurile pentru implementarea planului de austeritate si a reformelor economice, chiar daca nu sunt sustinuti de populatie sau de clasa politica. In tot acest context, Spaniei ii va reveni responsabilitatea de a rezolva criza creditelor imobiliare si de a-i convinge pe investitori sa actioneze pentru deblocarea economiei.

"Banca Central-Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa accepte ca cele mai mari amenintari la adresa stabilitatii zonei euro sunt recesiunea, criza creditelor si riscul de deflatie, mai degraba decat inflatia, cauza invocata pana acum", scriu jurnalistii Reuters.