"In acest an va avea loc o incetinire semnificativa a cresterii economice. Piata imobiliara incetineste, ca si cresterea exporturilor. Daca nu fac ceva, stimulente monetare si de creditare, exista riscul ca avansul sa incetineasca mult sub 8%", a afirmat Roubini, cofondator al companiei de consultanta Roubini Global Economics, potrivit Mediafax.

Economia Chinei, a doua ca marime din lume, si-a incetinit semnificativ ritmul in ultimii doi ani, potrivit datelor oficiale guvernamentale. Astfel, Produsul Intern Brut a crescut cu 8,9% in ultimele 3 luni ale anului 2011 - ceea ce reprezinta o scadere fata de cresterea de 9,1% din trimestrul anterior.

Statisticile mai arata ca, pe tot anul 2011, cresterea economica a Chinei a fost de 9,2 %, comparativ cu 10,3% in 2010.

In anii anteriori, China a avut economia cu cea mai ridicata rata de crestere din lume. Totusi, masurile de stimulare a mediului economic, implementate de Guvern, au creat riscul aparitiei unor active "umflate", astfel ca statul chinez cauta in prezent sa incetineasca ritmul cresterii economice la niste nivele sustenabile.

Citeste si:

China, gura de oxigen pentru Europa. Cum fac bani la Beijing micii intreprinzatori de pe continent VIDEO

China, interesata de sistemul bancar romanesc. Cea mai mare banca de la Beijing vrea sa vina in Romania

Partea intunecata a infrastructurii din China: autostrazile zac necirculate, porturile sunt neprofitabile, iar aeroporturile, goale