Dominique Strauss-Kahn, caruia luni i s-au adus la cunostinta acuzatiile, urmeaza sa fie inculpat oficial in urmatoarele zile, dupa formarea echipei de jurati.

In cazul in care o instanta decide plasarea in detentie, cum este in cazul lui Strauss-Kahn, echipa de jurati trebuie sa se reuneasca in maxim trei zile, conform profesorului de drept Randolph Jonakait, din New York.

Echipa juratilor, formata din 16 sau 23 de membri, se va reuni relativ rapid, in secret si in lipsa unui judecator, pentru a analiza elementele acuzarii si ale victimei.

"Daca victima depune marturie, va exista o inculpare. Nu este ca la proces, nu exista intrebari intercalate, iar acuzatul nu poate cita martori", a declarat Jonakait.

Daca se va decide inculparea, cazul ajunge la o instanta superioara, Curtea Suprema din New York, iar inculparea oficiala are loc aici.

Ulterior, se face instrumentarea dosarului, iar procesul ar trebui sa aiba loc intr-un interval cuprins intre trei luni si un an.
In plangerea depusa impotriva sefului FMI sunt notate urmatoarele:

"Paratul s-a angajat in sex oral si sex anal cu o alta persoana prin fortarea acesteia. Paratul a incercat sa se angajeze intr-o partida de sex normal cu o alta persoana, prin fortarea acesteia. Paratul a fortat persoana respectiva sa intretina relatii sexuale cu el. Paratul a retinut persoana respectiva. Paratul a supus o alta persoana la contact sexual cu el, fara consimtamantul acesteia. Paratul a atins partile sexuale si alte parti intime ale persoanei respective, cu forta. Aceste atingeri sunt abuzive si degradante. Ele au fost facute pentru a satisface nevoile sexuale ale paratului".

Plangerea precizeaza si care au fost circumstantele in care abuzul s-a produs:

"Paratul a inchis usa si a interzis autorului reclamatiei sa paraseasca locul incidentului. A atins sanii reclamantei, fara consimtamantul acesteia. A incercat sa o dezbrace pe reclamanta si a apucat-o pe aceasta de partile intime. A obligat-o sa atinga cu gura partile intime ale paratului, de doua ori. A reusit actele de mai sus cu ajutorul fortei".

Judecatorul instantei din Manhattan a respins cererea de eliberare pe cautiune a lui Dominique Strauss-Kahn, hotarand mentinerea acestuia in arest preventiv si incarcerarea.

Judecatoarea Melissa Jackson a evocat riscul ca directorul FMI sa fuga din Statele Unite, dupa ce acesta a fost arestat sambata la aeroport.

Procurorii americani cerusera in instanta mentinerea in detentie a directorului FMI si respingerea posibilitatii eliberarii pe cautiune, in timp ce avocatii apararii doreau eliberarea contra unei cautiuni de un milion de dolari si mutarea temporara la fiica sa, care locuieste la New York.

"Exista informatii conform carora a avut o conduita similara in cel putin un alt caz", a argumentat procurorul in instanta.
Avocatul apararii a precizat ca directorul FMI nu a fugit de la Hotelul Sofitel, ci a mers la masa cu o persoana care poate confirma acest lucru.

"S-a grabit pentru a merge sa ia masa cu o persoana care poate confirma", a declarat avocatul Benjamin Brafman in fata judecatoarei Melissa Jackson.

Benjamin Brafman s-a declarat "dezamagit" de hotararea judecatoarei de mentinere a clientului sau in detentie, afirmand ca "lupta abia incepe".

"Credem in nevinovatia domnului Strauss-Kahn. Cerem sa i se recunoasca prezumtia de nevinovatie", a spus avocatul.
Urmatoarea audiere in procesul intentat directorului FMI a fost fixata pe 20 mai.

In paralel, FMI a comunicat ca Strauss-Kahn a platit sambata cazarea la Hotelul Sofitel din New York, mai precis 525 de dolari.

"Din ceea ce stiu, tariful camerei a fost de 525 de dolari si a fost o calatorie privata a directorului general", a declarat William Murray, purtatorul de cuvant al FMI.