Premierul spaniol Jose Luis Rodrigues Zapatero a facut apel la tarile din G20 mai putin afectate de criza sa realizeze planuri de urgenta, de stimulare pentru a proteja economia mondiala.

Criza datoriilor din Europa va domina summit-ul Grupului celor mai mari economii dezvoltate si emergente, care va avea loc in Franta pe 3-4 noiembrie.

Reuniunea de la Cannes se va desfasura la o saptamana dupa ce liderii din zona euro au ajuns la un acord de recapitalizare a bancilor cu 106 miliarde de euro, extinderea capacitatii fondului de salvare la 1.000 de miliarde de euro si reducerea datoriilor Greciei catre creditorii privati cu 50%.

"Speram ca aceste decizii, impreuna cu cele care vor fi luate weekend-ul viitor, vor readuce increderea necesara dezvoltarii economice", a declarat Zapatero la un summit ibero-american din Paraguay.

Premierul Spaniei spera ca liderii din G20 se vor ridica la inaltimea provocarilor.

"Statele Unite au un rol, Rezerva Federala are un rol, toate bancile centrale ale tarilor mari au rolul lor, din China, India, Brazilia, Europa si Japonia", a spus Zapatero intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca statele care au luat masuri pentru consolidarea situatiei bugetare trebuie sa le continue, dar tarile care pot sa stimuleze activitatile economice trebuie sa adopte planuri urgente in acest sens, pentru ca in caz contrar economia mondiala va avea de suferit.

In ultimele 18 luni, guvernul condus de Zapatero a redus cheltuielile si a adoptat reforme pentru a demostra ca Spania aplica serios disciplina bugetara si pentru a evita temerile ca Spania va avea nevoie de sustinere financiara internationala, ca Grecia.

Premierul portughez Petro Passos Coelho a afirmat la randul sau la reuniune ca criza nu este doar europeana.
O sursa din delegatia portugheza a declarat ca Passos Coelho a cerut presedintelui mexican Felipe Calderon sa spuna membrilor G20 ca Washington-ul ar trebui sa contribuie la rezolvarea crizei "prin stimularea comertului, dar si prin ajutor financiar".

Portugalia este afectata de recesiune, in conditiile in care aplica masuri dure de austeritate, in conformitate cu un program de finantare de 78 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Citeste si:

O afacere "ceva de speriat". Cum sa croiesti un business de 13 milioane de dolari, pe care sa-l cresti in preajma Halloween-ului

Stereotipuri despre femeile de succes. Cum percep barbatii femeile puternice