Multi au remarcat puternica asemanare dintre cele doua tari, insa analistii Morgan Stanley pun punctul pe i. "Toti cautam termeni de comparatie, iar daca vorbim despre bonduri, atunci SUA seamana cel mai bine cu Japonia", afirma Jim Caron.

Traderii de pe Wall Street se documenteaza acum despre modul si nivelul cotatiilor la care s-au vandut bondurile japoneze dupa ce tara si-a pierdut ratingul AAA in 1998. Multi cred ca randamentul la 10 ani al acestora poate scadea la mai putin de 2% in urmatoarele luni, de la 2,23% cat este acum. Cu un randament de 1.05% la 10 ani, situatia ar semana izbitor cu ceea ce s-a intampla in urma cu ani buni in Japonia.

Multi analisti se tem ca SUA ar fi aproape de o decada in care cresterea economica ar putea aproape inexistenta, la fel cum s-a intamplat in Japonia in 1990, dupa ce bula imobiliara "s-a spart". In schimb, economistii au respins constant aceasta varianta mentionand de fiecare data diferentele institutionale si financiare dintre cele doua state. Multe dintre acestea inca raman, dar inflatia, spre exemplu, pune probleme ambelor tari.

In Japonia, autoritatile se lupta cu fenomenul de deflatie de mai bine de 10 ani, iar investitorii se asteapta ca preturile sa scada in continuare. In ceea ce priveste SUA, oficialii se asteapta ca rata inflatiei sa ajunga la 2,2% in 10 ani.

Iar asemanarile nu se opresc aici. Chiar daca economia Japoniei a crescut constant, in 1997 autoritatile au crescut taxele si au limitat cheltuielile publice, lucru ce a aruncat tara intr-o noua recesiune, spune economistul Takeo Hoshi. Asa ca multi se tem ca SUA se afla pe acelasi drum acum, tinand cont de faptul ca perspectiva unor limitari bugetare este tot mai clara.

In plus, alte masuri care ar putea sustine economia nu vor mai fi mentinute timp indelungat, precum taxe mai mici pentru angajatori si ajutoare pentru someri. Chiar si asa, recent, presedintele Barack Obama a anuntat deja ca va prelungi aceste masuri, insa, nu a niciun detaliu privind fondurile alocate sau intervalul de timp in care vor fi implementate.

Citeste si

Cea mai scumpa locuinta din Marea Britanie a fost cumparata de un rus pentru 160 mil. de euro FOTO

Vezi LIVE cu cat creste datoria publica a Romaniei in fiecare secunda