"Ne indreptam ori spre o uniune fiscala ori ne prabusim", a spus David Bloom, sef valutar la HSBC. "Comunicarea nu mai este suficienta atata timp cat <<focul>> ameninta sa dea in clocot in tari precum Spania si Italia. Ceea ce ne ingrijoreaza cu adevarat este faptul ca Germania este pe cale sa-si ia un angajament pe termen lung a proiectului euro. Daca primim suport din partea germanilor, fara rezerve si fara instabilitate politica, acest lucru va fi precum un balsam linistitor pentru noi”, a adaugat Bloom.

Cancelarul german Angela Merkel parea grabita marti sa transmita un asemenea de mesaj. Nu va fi facut nici un "pas spectaculos", joi, in cladirea Justus Lipsius din capitala belgiana. Mai mult, va fi doar un "proces controlat de masuri treptate", a sustinut Merkel ieri. Avand in vedere mania societatii germane, ar putea fi imposibil pentru cancelarul neamt sa poata face mai mult pentru Europa.

Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, este de parere sarcina Angelei Merkel este mult mai grea decat celelalte state ar putea crede, potrivit ziarului Bild Zeitung. „Nimic nu va distruge stimulentele unei politici bugetare solide mai rapide si mai definitive decat raspunderea solidara pentru datoriile nationale. Contribuabilii europeni, in special nemtii, vor trebui sa raspunda pentru uriasa datorie (340 de miliarde de dolari) a Greciei. Asta ar fi un prim pas spre o uniune de transfer", a declarat el.

Cu cateva zile in urma, presedintele Bundesbanl el a refuzat propuneri de emitere de euro-obligatiuni (eurobonduri) ori de utilizare a fondului de salvare european pentru a cumpara obligatiuni spaniole si italiane pe piata deschisa, de altfel, pasi extrem de importanti pentru a preveni Italia si Spania sa se afunde in vartejul datoriilor.

"Aceasta propunere constituie un cost ridicat, o utilizare limitata si numeroase efecte secundare destul de periculoase", a motivat oficialul.

Astfel de cuvinte nimicitoare din partea conducerii Bundesbank ii influenteaza puterea de decizie a cancelarului german, care este si asa legata de o propunere Bundestag-ului, din urma cu cinci saptamani vis-a-vis de limitele stricte impuse cu privire la salvarea zonei euro.

Deasupra capului Angelei Merkel atarna sabia lui Damocles, a unei hotarari ce va fi luata in luna septembrie, decizie ce va putea reduce sau chiar bloca participarea nemtilor la instrumentele de salvare a UE.

In esenta, situatia actuala este o reala drama in care fara salvarea din partea Germaniei, va afecta in curand si tari precum Olanda, Finlanda sau Franta. Confuzia cu care se confrunta Europa reflecta de fapt schizofrenia unei natiuni antice, care s-a confruntat cu alegerea fatidica de trecere a Rubiconului la o Trezorerie a UE.

Liderii Uniunii Europene si-ar dori ca motivul summit-ului de la Bruxelles sa se concentreze asupra detaliilor statelor din zona euro si asupra defaultului Greciei, dar si a pachetelor de salvare a tarilor aflate in pericol. Criza se afla insa, din nou, cu un pas inaintea guvernantilor. Teama ca Italia si Spania pot avea de-a face cu o recesiune extrem de severa a schimbat peisajul, amenintand astazi dinamica datoriei din ambele tari.

Potrivit oficialilor Fondului Monetar International, cel mai mare risc cu care se confrunta Europa la ora actuala este ca zona euro sa fie contaminata, provocand efecte secundare la nivel mondial. „Participantii de pe piata sunt convinsi ca o solutie durabila este cea mai la indemana”, sustin acestia.