Un studiu realizat recent arata ca frumusetea peisajelor muntoase, a culturii izolate si puternicul simt al identitatii nationale reprezinta motive mai mult decat suficiente pentru a-si mentine cetatenii multumiti.

Iata cateva lucruri neobisnuinte din micul regat:

1. Asemenea multor altor capenete incoronate din timpurile noastre, regele de 31 de ani din Bhutan, Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, scolit la Universitatea Oxford, s-a casatorit joi, 13 octombrie, cu o fata din popor, in varsta de 20 de ani, in cadrul unei ceremonii multicolore in statul aflat la poalele Muntilor Himalaya. Viitoarea regina a celor 700.000 de locuitori ai natiunii este Jetsun Pema, studenta la un colegiu din Londra. Potrivit ziarului local Kuensel, regele le-a spus parlamentarilor: "Nu pot sa spun cum o va percepe poporul, dar pentru mine ea este aleasa. Este tanara, blanda, are o inima mare si caracter. Aceste calitati, impreuna cu intelepciunea ce va veni odata cu varsta si experienta, o vor face o buna slujitoare a acestei natiuni".

Bhutan este acum o monarhie constitutionala, iar nuntile regale sunt la fel de apreciate precum cele din Marea Britanie, astfel ca evenimentul a fost unul de amploare.

2. Identitatea nationala a fost strict, iar uneori brutal pastrata de catre monarhia si guvernul din Bhutan, prin interzicerea turismului extern, exmatricularea a mii de etnici nepalezi si prin fortarea locuitorilor sai de a purta costume nationale. Portul national din Bhutan este alcatuit dintr-o jacheta-tartan confectionata in stil japonez (gen judo) si un sacou cunoscut sub numele de Driglam Namzha, purtat in timpul zilei.

3. Televiziunea a fost interzisa pana in 1999, cand regele Jigme Singye Wangchuck a hotarat accesul locuitorilor la acest mijloc modern de informare, care putea sa conduca la modernizarea regatului sau izolat.

4. Jigme Singye Wangchuck a condus pana in anii 1990 o epifanie democratica, iar in 2005 a introdus o noua constitutie. Trei ani mai tarziu, regele a abdicat, lasandu-l la tron pe fiul sau, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

5. Mostenirea cea mai importanta a fostului rege a fost legata de conceptul „fericirea natiunii”, pe care-l folosea pentru a masura bunastarea unei tari, ca alternativa la Produsul Intern Brut (PIB). Astazi, statul Bhutan este evaluat ca fiind mult mai „fericit” decat India (clasata abia pe locul 125 in topul celor mai fericite tari din lume), in functie de o serie de indicatori folositi la nivel global. Ideea evaluarii fericirii Bhutanului a inspirat abordari similare in Franta ori Marea Britanie.

6. Puternicul simt al identitatii nationale se datoreaza in special izolarii locuitorilor din cauza temerilor privind invaziile armatei tibetane ori coloniilor britanice.

7. Bhutan a fost unificat sub conducerea lui Shabdrung Ngawang Namgyal, care a fugit din Tibet in secolul al XVII-lea si si-a construit celebra fortareata Dzong, pentru a se apara de invaziile straine.

8. Tara nu a fost niciodata colonizata de catre englezi, dar armata bhutaneza a fost fortata sa semneze un tratat prin care le acorda britanicilor control fata de relatiile externe. India a primit aceasta putere in momentul in care a devenit independenta (1947) si a ramas cea mai importanta influenta asupra Bhutanului.

9. In ceea ce priveste religia in Bhutan, cei mai multi locuitori sunt budisti, existand insa si o minoritate hindusa. Toti cetatenii sunt insa extrem de superstitiosi.

10. Sportul national in Bhutan este trasul cu arcul, activitate in care echipele rivale se lupta pe un camp, cu ajutorul unor sageti de foc, cu care incearca sa-si distraga concurentii. Interesant este faptul ca jucatorii se confrunta imbracati in portul national.

Principatul intemeiat de populatia thepu in secolul VIII a fost ocupat de tibetani in secolul IX. In secolul XVIII, principatul Bhutan recunoaste suveranitatea chineza. Timp de un secol isi apara autonomia interna amenintata de expansiunea britanica.

Primul monarh al Bhutanului este instalat in functie in 1907. In 1910, Marea Britanie recunoaste formal independenta Bhutanului, dar isi asuma controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (pana in 1947). La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urma preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar in 1961, si apararea acestuia.

Sistemul politic s-a dezvoltat incetul cu incetul in ultimii 40 de ani, primele alegeri libere avand loc pe data de 24 martie 2008. Parlamentul are 25 de membri in Senat si 47 in Camera reprezentantilor. Toti membrii partidelor politice sunt in Camera reprezentantilor.

Politica externa se bazeaza pe acordul semnat cu India in 1949 (revizuit cel mai recent in 2007). Bhutanul nu are relatii diplomatice cu tara vecina din nord, China.

Bhutanul este membra ONU din 1971 si activeaza, totodata, in 150 de organizatii internationale.

Cu toate ca economia Bhutanului este nesemnificativa la nivel mondial, ea a avut o dezvoltare de 8% in 2005 si de 14% in 2006. Aceasta dezvoltare se datoreaza in primul rand punerii in functiune a giganticei uzine electrice Tala. Economia tarii cu o suprafata de doar 47.500 de kilometri patrati se bazeaza pe agricultura, industrie forestiera, turism si vanzare de energie electrica Indiei.

Speranta de viata din micul regat este de 66 de ani. Exista trei grupuri etnice principale: budisti sharcop, budisti tibetani (aproape jumatate din populatie) si hindusi nepalezi. Limbile vorbite pe teritoriul regatului sunt: dzondkha(oficiala), nepaleza, dar si cateva dialecte tibetane.

Citeste si:

Ricoseul crizei financiare loveste China. Bursele europene, in scadere din cauza situatiei de pe pietele asiatice

Apple, cel mai valoros brand din lume. Cine se afla in umbra marului creat de Steve Jobs