"Acordul pregateste terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, suma care reprezinta totalul finantarilor in cadrul politicii de coeziune (in preturi curente, incluzand finantarea din cadrul Cooperarii teritoriale europene si alocarile bugetare pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor), precum si a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurala si 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului si pentru cel maritim", informeaza Comisia Europeana.

Comisia considera ca investitiile din fonduri europene vor atenua somajul si vor stimula competitivitatea si cresterea economica prin sprijinul acordat inovarii, formarii profesionale si invatamantului in orase si in zonele rurale. De asemenea, investitiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea sociala si vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, in care resursele sunt utilizate eficient, mai precizeaza CE.

"Astazi (miercuri - n.r.) am adoptat un plan de investitii strategic, vital, care aseaza Romania pe calea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in urmatorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflecta determinarea comuna a Comisiei Europene si a Romaniei de a utiliza in modul cel mai eficient fondurile UE (...) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea", a declarat comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

La randul sau, comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat ca este important ca "beneficiile cresterii economice si ale crearii de locuri de munca sa fie vizibile nu doar in orase, ci si in mediul rural, unde, in prezent, toate fondurile structurale si de investitii pot avea efecte mai mari prin intermediul unor instrumente imbunatatite".

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizata de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, dupa ce documentul fusese transmis in mod formal pe 31 martie.

Comisia Europeana a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent si fara prioritati clare". Expertii avertizau ca lectiile invatate in perioada 2007-2013 ar trebui mai bine valorificate.

Executivul european a avut obiectii si in ceea ce priveste a doua versiune a Acordului de Parteneriat. CE a trimis Guvernului roman mai multe observatii, atragand atentia asupra lectiilor neinvatate, a alocarilor dezechilibrate si neindeplinirii unor conditionalitati ex-ante, precum nerespectarea legislatiei UE in domeniul achizitiilor publice.

In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.