"Sunt onorata si recunoscatoare pentru votul acordat astazi (miercuri - n.r.) de Parlamentul European, care mi-a incredintat mandatul Politicii regionale in noua Comisie Juncker", a declarat Corina Cretu, potrivit unui comunicat remis Mediafax. 

Comisarul roman considera ca Politica regionala este "un instrument esential" pentru cresterea competitivitatii Uniunii Europene, revenirea la crestere economica si crearea de locuri de munca. 

"Am trait cea mai mare parte a vietii mele intr-o tara care s-a bucurat de o crestere economica impresionanta gratie instrumentelor de pre-aderare ale UE. Am vazut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vietilor oamenilor obisnuiti. Dar, odata cu criza, motoarele economice ale Europei au incetinit, discrepantele economice dintre regiunile Europei au crescut si acum trebuie sa muncim de doua ori mai mult pentru a readuce economia pe fagasul sau si pentru a genera locurile de munca atat de necesare in toate regiunile noastre", a afirmat Cretu.

Comisarul pentru Politica regionala da asigurari ca mandatul sau nu va fi "unul conventional", ci va face reforma, pe principiul "schimbarii de sus in jos". 

"Prioritatea noastra absoluta astazi este sa facem o treaba buna in negocierea programelor operationale care vor determina investitiile publice europene pentru urmatorii sapte ani, mai ales in acele regiuni si tari care au cel mai mult nevoie de ele. Aceasta este cheia catre iesirea din criza pentru Uniune. Fondurile noastre sunt singurii bani noi pe care-i avem la dispozitie pentru eforturile de investitie atat de necesare in economia reala", a subliniat Cretu. 

Ea a spus ca nu va fi compromisa calitatea programelor, care trebuie sa aiba impact economic.

"Avem nevoie sa traducem bunele intentii bune din acordurile de parteneriat in realitati operationale care pot aduce schimbare. Trebuie sa ne asiguram ca proiectele sunt adoptate la timp, fara sa compromitem calitatea lor", a mai spus Corina Cretu. 

Corina Cretu a precizat ca noua Comisie va cauta "noi cai pentru a creste absorbtia fondurilor europene de catre statele membre prin transferul de bune practici dinspre state precum Polonia si Portugalia catre state precum Romania si Bulgaria". 

Cea de-a doua prioritate a comisarului roman consta in folosirea "cu chibzuinta" a fiecarui euro din bugetul UE.

"Pentru a reusi, avem nevoie ca fiecare stat membru sa foloseasca din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi imprumuturile si garantiile in locul granturilor, pentru a putea finanta mai multe proiecte, pentru a potenta investitiile private si pentru a crea noi locuri de munca", a subliniat Cretu. 

Totodata, ea a afirmat ca va pune la dispozitia statelor membre "toata asistenta tehnica si institutionala de care va fi nevoie pentru a facilita aparitia unor proiecte de calitate", incluzand diseminarea cat mai larga a bunelor practici, colaborarea inter-regionala si stimularea producerii de propuneri de proiecte relevante. 

Cea de-a treia prioritate se refera la simplificarea procedurilor si a birocratiei, "cu pastrarea unei bune gestiuni administrative si financiare si unei politici strice de toleranta zero pentru frauda". 

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Comisia Juncker, care isi va incepe mandatul la 1 noiembrie.