"Motivul semnalului pe care il trag public este ca riscam sa intram in exercitiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregatiti cum am intrat la 1 ianuarie 2007 si riscam acelasi proces de intarziere si de pierdere de fonduri europene. Noi aici nu avem dreptul sa ne jucam de-a «ii trag, bine, nu ii trag, bine», pentru ca astia nu sunt nici banii lui Basescu, nici banii lui Ponta, nici ai ministrului pentru Fonduri Europene, Teodorovici asta, nici banii nimanui, sunt bani destinati modernizarii României pentru romani, crearii de locuri de munca, dezvoltarii tarii", a afirmat Traian Basescu in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el a aratat ca trebuie sa traga acest semnal de alarma chiar daca exista pactul de coabitare cu premierul.
"Si nu pot sa spun ca de dragul acordului de coabitare eu nu va spun nimic, dragi romani. Ba va spun, dragi romani. In momentul de fata aveti un Guvern care nu a probat a fi competent sa pregateasca absorbtia banilor in exercitiul bugetar 2014-2020", a afirmat Basescu.

El a subliniat ca formularile dure din analiza expertilor Comisiei Europene cu privire la proiectul documentului cadru transmis de Guvernul Romaniei i se pare "unul dintre cele mai grele afronturi" pe care le-a vazut la adresa unui guvern sau unei tari de când este membru al Consiliului European.

"Pe mine ma ingrijoreaza pentru ca la 1 ianuarie 2014 incepe noul exercitiu bugetar. Noi nu numai ca nu avem proiecte pregatite pentru 1 ianuarie 2014, proiecte care ar fi trebuit sa fie gata de licitatie si sa inceapa pe urma implementarea lor, noi nu reusim sa ne facem documentele de baza care sa ne permita accesarea banilor, daramite sa avem pretentia la proiecte", a adaugat Basescu, noteaza Mediafax.

Presedintele a citat din analiza Comisiei Europene mai multe formulari critice printre care cea referitoare la faptul ca documentul transmis de partea romana "nu tine cont de substanta Strategiei Europa 2020", lipsa de corelare intre recomandarile specifice de tara si programul national de reforma, "lipsa capacitatii de analiza" in stabilirea obiectivelor care trebuie finantate, propunerea unor proiecte neeligibile, lipsa unui Master Plan pe Transporturi.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut saptamana trecuta de Mediafax, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent si fara prioritati clare, solicitând ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care i-a atentionat mai departe pe reprezentantii Guvernului de la Bucuresti ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana, in urma consultarilor inter-servicii care vor avea loc, risca sa conduca la intarzieri in adoptarea viitoarelor programe operationale si in implementarea lor chiar de la inceputul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

La acel moment, premierul Victor Ponta a afirmat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca stirea incluzand aceste observatii reprezinta doar "o mica petarda", ca el nu a primit vreo scrisoare, ca in urm cu doua luni a mai existat o informatie similara care ar fi fost negata de Comisia Europeana si ca deocamdata este vorba doar de o consultare cu oficialii de la Bruxelles.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a sustinut ca dialogul informal pe care il poarta autoritatile române cu Comisia Europeana pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 "se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia". Ministerul Fondurilor Europene a precizat luni si ca Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmeaza sa fie transmis Comisiei de catre autoritatile romane in toamna acestui an.