Eugen Teodorovici a spus ca multe dintre corectiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date fie de catre auditor, fie de catre structuri ale statului, transmite Mediafax. 

Intrebat cum comenteaza faptul ca Romania se afla pe primele locuri la nereguli privind finantarile europene, Teodorovici a explicat ca acest lucru s-a intamplat pentru ca tara noastra a declarat "absolut orice neregula, chiar si una administrativa".  El a adaugat ca daca se analizeaza acest "clasament al neregulilor" si se va observa atent din cat s-a raportat, cat s-a confirmat, se va vedea ca Romania "sta foarte bine". 

"Din pacate, noi raportam in trecut tot felul de nereguli si de ordin administrativ. Mai mult, la noi a fost o purtare mult prea excesiva in ceea ce inseamna partea de corectii financiare. Romania plateste un miliard de euro corectii financiare, e o suma foarte mare si acesta este pretul prostiei, cum o spun eu foarte des, pentru ca Romania si-a permis sa puna in functii cheie persoane neavenite, in special in zona de achizitii publice. Agentia de Achizitii Publice este una dintre structurile care a creat statului roman foarte multe deservicii. Un miliard de euro inseamna mult. Acest lucru s-a schimbat si speram ca pe viitor acest lucru sa nu se mai intample in felul acesta", a spus ministrul Fondurilor Europene. 

El a adaugat ca pentru analiza corectiilor financiare a fost infiintata o directie care are ca principal rol reanalizarea tuturor celor date de partea romana. 

"Multe corectii au fost excesiv date fie de catre auditor, fie de catre structuri ale statului. Din pacate, pe aceeasi speta erau pareri diferite. Tocmai de aceea, noi am infiintat o directie care are ca principal rol sa reanalizam toate corectiile financiare date de catre partea romana, tot, absolut tot, si acolo unde s-a dat 25% analizam, vedem exact, poate %% e corectia. Mergem frumos la Bruxelles, argumentam, justificam acolo, vom cere corectia inapoi, daca nu se va accepta lucrul acesta, macar stim ca acea speta asa trebuie judecata pe viitor. Nu mai plecam cu abordari eronate, pentru ca ne facem noi singuri rau ca tara, pentru ca sunt foarte multe corectii financiare unde nu trebuiau date corectii financiare. (…) Noi am pierdut foarte mult aici si ca imagine si ca bani din pacate", a mai spus Eugen Teodorovici. 

Planul nostru este ca anul viitor sa ajungem la 80% nivel de absorbtie al fondurilor UE

Tot joi, ministrul Teodorovici a declarat ca planul Guvernului este ca anul viitor Romania sa ajunga la un nivel al absorbtiei fondurilor europene de la 39 %, cat este in prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013. 

"Astazi, suntem la un nivel de absorbtie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor sa recuperam aceste intarzieri si sa ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care Romania le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca Romania sa ajunga la 39%, cat este astazi. Romania a fost anul trecut primul stat in Europa la ce a insemnat rambursarea de fonduri catre un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere catre Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro in facturi, mai mult decat s-a trimis pe intreaga perioada de pana anul trecut. La fel, a intrat in tara o suma de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o crestere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record", a spus Teodorovici

"Imi doresc foarte mult ca acest proces de reforma sa fie finalizat in 2014, astfel incat in 2015, atunci cand se suprapun deja doua perioade, actualul cadru financiar care se inchide si urmatorul cadru financiar, sa fie lucrurile mult mai simple pentru noi. Eu estimez ca anul viitor va fi o intrare de fonduri europene in Romania de peste opt miliarde de euro", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca Romania va inchide anul 2014 cu cel putin 2,9 miliarde de euro absorbite, insa si-a exprimat increderea ca va fi depasit acest nivel.