In plus, unii dintre ei sunt sceptici ca Beijingul ar fi motivat sa intervina. 

"Nu uitati ca Italia este cea care comunica, si nu China. Nu se aude nimic din China. In primul rand, stim deja ca Beijingul are motive de ingrijorare legate de zona euro, deci chiar credeti ca vor incepe sa cumpere periferice (obligatiuni ale statelor cu probleme - n.r.) in acest moment? In al doilea rand, Italia este cea mai mare piata din sudul Europei, deci nu va puteti astepta ca o interventie chineza sa aiba acelasi impact pe care l-ar avea in Portugalia sau Grecia. In al treilea rand, de ce ne-am astepta ca China sa intre masiv pe Italia cand Germania sau Elvetia nu manifesta niciun interes sa cumpere?", a comentat pentru CNBC Simon Derrick, strateg valutar sef la Bank of New York Mellon.

Potrivit unor oficiali italiani, Lou Jiwei, presedintele China Investment Corp, unul dintre cele mai mari fonduri suverane de investitii, a venit la Roma, saptamana trecuta pentru a purta discutii cu ministrul de finante italian, Giulio Tremonti, si  Cassa Depositi e Prestiti, o entitate controlata de stat care a stabilit un fond de strategie italian deschis investitiilor straine. De asemenea, oficiali italieni au mers in China in urma cu doua saptamani pentru a se intalni cu importanti investitori chinezi.

Posibilitatea ca Beijingul sa investeasca in Italia vine intr-un moment critic pentru cei din peninsula. Costurile bondurilor au crescut mult, iar datoria Italiei ar putea ajunge ar putea ajunge la 120% din PIB anul acesta, a doua cea mai mare rata din zona euro dupa Grecia.