Isteria fenomenului „micilor vrajitori de la Hogwarts” a cuprins intreg mapamondul inca din 1997, cand a fost lansata pe piata prima carte scrisa de J.K. Rowling, si anume „Harry Potter si piata filozofala”.

Harry Potter a strans pe retelele de socializare mai multi fani decat intreaga populatie a Romaniei. Desi reliefeaza o lume a fantasticului, iar povestea se desfasoara in cea mai mare parte la deja-celebra Scoala de Magie si Vrajitorie (Hogwarts), o institutie destinata tinerilor vrajitori si magicieni, punctul central al povestii il reprezinta conflictul dintre protagonist (Harry Potter) si intunecatul vrajitor Cap-de-Mort, cel care i-a ucis acestuia parintii, in misiunea sa de a cuceri lumea vrajitoriei.

Nu au nici 25 de ani si sunt cei mai bogati actori din Anglia. Cine conduce topul incasarilor din filme

Din povestea „baiatului care a ales sa traiasca” si sa onoreze moartea parintilor sai timp de mai mult de un deceniu, putem invata chiar si cateva ponturi in afaceri. De exemplu, desi era destul de tanar, Harry a stiut cum sa-si investeasca finantele in ceea ce privea viitorul sau, a ales banca potrivita si s-a descurcat totodata cu uriasa responsabilitate de a-si gestiona mostenirea. Nu-ti amintesti ca J.K. Rowling sa fi folosit in povestile sale termeni financiari? Atunci ca ai citit printre randuri.

Iata cele 6 lectii pe care le poti lua aminte de la Harry Potter:

1. Gaseste o banca sigura pentru „galioanele” tale

Banca Magica Gringott`s, locul in care isi depuneau economiile cei mai multi dintre vrajitori era detinuta si operata de catre globini. Principalele sucursale erau localizate in Diagon Alley, iar potrivit celui mai iubit dintre giganti, Hagrid, Gringott`s era considerata cel mai sigur loc din lumea vrajitorilor.

Asadar, ce putem invata de aici? De pilda, ca este bine sa va pastrati banii intr-un cont bancar sigur. Mai mult, asigurati-va ca numerarul si toate lucrurile voastre de valoare sunt tinute intr-un seif ce nu poate fi deschis decat de voi.

Cat despre fraudele de identitate, acestea ar trebui monitorizate indeaproape. Iar daca verificati acest lucru destul de des, ar trebui sa fie simplu pentru personalul institutiei de credit sa identifice un eventual impostor. Un bun exemplu il reprezinta cazul in care Hermione a reusit cu succes sa se dea drept Bellatrix Lestrange si sa viziteze depozitul acesteia.

Si chiar daca institutia voastra financiara nu detine un rollercoaster subteran pentru a avea acces la depozite, un dragon ce scoate flacari pe nas sau kilograme de aur fermecat, fiti siguri ca banca in care va pastrati economiile este una e incredere.

2.  Nu renunta la visul tau de a-ti deschide o mica afacere

Poate am mai auzit replica „daca ai o slujba de care esti cu adevarat indragostit, e ca si cum n-ai munci o zi in viata ta”. Insa nu intotdeauna lucrurile stau chiar asa. Iar un exemplu mai elocvent decat gemenii Fred si George Weasley nu va pot da.

Visul lor a fost pentru mult timp acela de a-si deschide un „magazin de pozne”, dorinta pe care si-au indeplinit-o abia in cel de-al saselea volum, in care au inaugurat „Weasley`s Wizard Wheezes” (Ciudatele glume ale baietilor Weasley`s). Gemenii au castigat apoi recunoastere si incurajari, iar studentii Gryffindor au devenit clientii lor fideli.

Asadar, daca micul tau business iti face viata mai luminoasa, foloseste-te de toate resursele pe care le ai pentru a-ti atinge scopul. Poti incepe cu o afacere mica, pe care s-o promovezi agresiv astfel incat sa-ti indeplinesti marele vis.

3.  Gaseste un investitor de incredere

Gemenii Weasley au facut rost de bani de la prietenul lor loial, Harry Potter, cel care le-a donat 1.000 de galioane, castigate in Campionatul de Magie. Cu ajutorul finantelor primite de la Harry, Fred si George i-au promis micului vrajitor sa-l ajute de fiecare data cand va avea nevoie de diverse potiuni sau asa-numitele urechi extensibile, care ii placeau atat de mult acestuia.

Mai mult, Harry impreuna cu bunii sai tovarasi Hermione si Ron i-au ajutat pe gemeni in promovarea magazinului acestora, printre colegii din castel. Asadar, tinerii vrajitori foloseau o strategie de marketing des intalnita si-n zilele noastre, si anume „un client satisfacut va aduce mai multi clienti afacerii”, lucru benefic mai ales pentru investitori.

Nu uitati asadar, daca sunteti in cautarea unui potential investitor, aveti grija ca acesta sa fie unul care sa creada in potentialul business-ului.

4.  Nu fura – mai devreme sau mai tarziu vei fi prins

Mundungus Fletcher, unul dintre membrii Ordinului lui Pheonix, era cunoscut, in special, din cauza „mainilor sale lipicioase”, motiv pentru care nu era considerat de incredere si nici placut de catre ceilalti. Harry l-a prins odata vanzand lucruri pe care le furase din casa nasului sau, Sirius.

Poate parea un sfat de moda veche, insa odata cu criza financiara care s-a instalat pretutindeni pe glob incepand cu 2008, oamenii au tendinta de a apela la tot felul de „artificii” pentru a nu le afecta resursele si asa imputinate. Insa fiecare furt se plateste, iar o perioada petrecuta in inchisoare nu se compara deloc cu o inocenta plimbare prin parc, de exemplu. Si sunt sigura ca cei mai multi dintre voi o prefera pe cea de-a doua.

5.  Gestioneaza-ti finantele, chiar daca ai o situatie materiala foarte buna

Harry Potter a primit cateva lucruri de valoare de la parintii sai, si anume: ochii albastri ai mamei sale, „talentul” incontestabil al tatalui de a intra in bucluc si nu in ultimul rand, o mostenire incontestabila.

Ce-i drept, si-a petrecut 11 ani din viata locuind intr-o camaruta amplasata sub scarile casei. Insa, din prima zi de cand a pasit pe Diagon Alley si a fost prezentat personalului bancii Gringott`s, pentru a fi dus la depozitul sau, Harry a ales sa-si foloseasca banii cu intelepciune.

Oricat de mult v-ati dori sa va aruncati banii pe masini sau ambarcatiuni de lux, cheltuielile nefondate n-or sa va duca prea departe. Sa asteptati, insa, ca o „matura fermecata” primita de la nasul/zana cel/cea bun(a) sa va ajute sa perseverati in cariera este inutil. Mai bine porniti in cautarea unui asemenea instrument.

6.  Banii pot face lucrurile sa mearga, dar nu pot cumpara fericirea

Majoritatea fanilor cartilor Harry Potter sunt de acord ca cea mai fericita familie creata de J.K. Rowling o reprezinta clanul Weasley, noteaza Business Insider. Acesta traia intr-o vizuina aglomerata si ciudata. Isi reciclau cartile vechi, aveau drept animale de companie bufnite si schimbau articolele de imbracaminte intre ei. Insa de departe se putea spune despre acestia ca erau fericiti cu viata pe care o duceau.

La polul opuse, Malfoys, cu nenumarate lor conturi bancare si suita de servitori, se numarau printre cele mai nefericite personaje ale romanului lui Rowling.

Mesajul nu este acela de a nu va ambitiona pentru a va atinge scopurile, ci doar de a va reaminti, din cand in cand, ca unele lucruri (ca de exemplu o familie, niste profesori care sa te formeze si de la care sa inveti, niste prieteni care sa nu te lase la greu) sunt mult mai valoroase decat toti banii si aurul din lume.

Cifrele magice ale vrajitorului de la Hogwarts

Ultima pelicula din franciza celui mai cunoscut vrajitor de la scoala de magie Hogwarts a reusit sa stranga in doar patru zile aproximativ 170 milioane de dolari, batand recordul detinut de The Dark Knight cu 158 de milioane de dolari in 2008.

La nivel global, filmul produs de Warner Bros a strans incasari de aproape 480 milioane de dolari in primul weekend de la lansare.  

"Este de departe cel mai mare Harry Potter din istorie", a spus un oficial Warner Bros.

Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2 a fost filmat in tehnologia 3D. Cele sapte adaptari cinematografice ale romanelor lansate pana in prezent pe marile ecrane, incepand din 2001, au alcatuit cea mai profitabila franciza din cinematografie, cu incasari totale de 6,4 miliarde de dolari in box office-ul mondial.

Al optulea film din serie prezinta "infruntarea finala" descrisa in cele 300 de pagini din al saptelea volum, care a fost adaptat in doua lungmetraje pentru marele ecran.

Citeste si:

Daniel Radcliffe, un tanar actor bogat. Cat a castigat din seria filmelor "Harry Poter"