Marie Carels s-a stabilit in comuna Crasna, la peste 40 de kilometri distanta de Targu Jiu, unde si-a construit in ultimii ani o locuinta in stil rustic, din toamna anului trecut ea investind circa 150.000 de euro in fabrica de ciocolata.

Belgianca este casatorita cu Boris Weyssow, care este profesor fizica la universitati din Germania, Belgia si Romania, el facand naveta intre Bruxelles, Munchen, Craiova, Timisoara si Crasna, dupa cum spune sotia sa.

"Am venit in Romania cu mai multi ani in urma, ne-am implicat in schimburi culturale, sotul meu are colegi care predau aici si cu care suntem prieteni si, asa, am descoperit ce tara frumoasa aveti si ce oameni primitori sunt pe aceste meleaguri. Ne-am decis sa ne mutam din Belgia si am cautat prin anunturile de mica publicitate o zona unde sa cumparam un teren pe care sa ne reconstruim viata. E adevarat ca sotul meu sta putin aici, dar eu pur si simplu sunt indragostita de oamenii de aici, de sufletul lor, de clima de pe aceste meleaguri, de aproape tot ce exista in Romania. La noi cerul e mai tot timpul cenusiu, aici e tare frumos", spune belgianca.

Marie Carels afirma ca s-a decis sa investeasca intr-o fabrica de ciocolata chiar daca era constienta ca va avea probleme birocratice. Timp de un an a alergat pe la diferitele institutii ale statului roman pentru a lua tot felul de aprobari si pentru a functiona legal.

"In Germania mergi la un ghiseu si in 30 de minute iti rezolvi problema cu masina. La voi am facut turul Gorjului timp de o saptamana si de-abia am rezolvat cu inmatricularea furgonetei cu care ne transportam ciocolata. Dar acum s-au rezolvat toate, nu mai sunt probleme, putem lucra in liniste", declara profesoara de muzica.

Carels a angajat cinci localnici pe care i-a "scolit" in tainele producerii ciocolatei, mana sa dreapta fiind un fost mecanic de la Uzina Mecanica Sadu si de la Parcul Industrial Sadu. Ion Popescu spune ca a trebuit doar sa fie atent la sfaturile pe care le-a primit pentru ca meseria a invatat-o la locul de munca.

"Nu e nicio greutate, desi de la mecanica la ciocolatier e o diferenta. Nu ma gandeam sa lucrez vreodata intr-un astfel de domeniu, dar am avut sansa si acum imi fac treaba cu mare placere. Conditiile de lucru sunt excelente, iar faptul ca patroana noastra a invatat limba romana ne scuteste de eventuale neintelegeri",spune Popescu.

Maria Carels se declara multumita de angajatii pe care ii are si de rezultatele muncii lor, pralinele si ciocolatele produse la Crasna fiind comercializate, deocamdata, la un magazin deschis la Targu Jiu de fabrica de ciocolata a belgiencei.

Pretul unui kilogram de ciocolata, indiferent ca este vorba de figurine de iepurasi sau pasari ori de oua de Pasti, este de 100 lei.

"Mai cautam si un agent de marketing si sper sa ne dezvoltam pentru ca avem produse de cea mai buna calitate. Aducem materiile prime doar de la Bruxelles, unde le gasim la preturi mult mai mici decat cele din Romania, si producem produse finite la preturi mai mici decat cele din Belgia. Pentru inceput, sunt multumita de ceea ce facem aici si avem in plan sa ne dezvoltam pe parcurs", afirma Carels.

Fabrica de ciocolata foloseste insa si materii prime care exista in plan local, Maria Carels mentionand ca utilizeaza lapte si smantana colectate la Targu Jiu, de la localnici achizitionand fructe din gospodarii, dar si fructe de padure.

"Zona este foarte bogata in zmeura, mure, afine, cirese, visine, nuci. Toate se gasesc din belsug si nu erau valorificate pana acum. Ati mancat ciocolata cu gutui? Noi producem aici si asa ceva!", spune, entuziasmata, Maria Carels, care, pentru viitor are in plan si deschiderea unei fabrici prin care sa conserve fructele de padure.