Unul dintre cele mai interesante lucruri, atunci cand esti Bill Gates, este ca ai bani sa iti satisfaci orice curiozitate si sa investesti in protectia mediului, scriu cei de la Fortune. In ultimii cinci ani, Gates a investit peste 4,7 milioane de dolari in elaborarea unor tehnologii pentru combaterea incalzirii globale. El a angajat doi dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniu - David Keith de la Universitate Calgary din Canada si pe Ken Caldeira de la Institutul Carnegie.

Numele lui Gates este legat si de un proiect in cadrul caruia dispozitive tehnologice controleaza intensitatea urganelor, una dintre cauzele incalzirii globale.

Pana acum, exista trei start-up-uri care lucreaza pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon si care au avut cele mai bune rezultate. Este vorba despre Carbon Engineering, afacere condusa de Keith si finantata de Gates, Global Thermostat, proiectul a doi profesori ai Universitatii Columbia si sustinut financiar de Edgar Bronfman Jr., CEO-ul Warner Music, si Kilimanjaro Energy, afacere inceputa de Klaus Lackner, un alt profesor de la Universitatea din Columbia, si finantata cu 58 milioane de dolari de Gary Comer, fondatorul Lands' End. Anul trecut, ultimul proiect a mai primit o finantare de 3,5 milioane de dolari.

Pentru ca aceste business-uri sa devina profitabile, costul pentru reducerea emisiilor de carbon trebuie sa scada de la 100 de dolari pe tona de CO2 la 50 de dolari. In plus, cercetatorii trebuie sa identifice si ce se va intampla cu emisiile de dioxid de carbon colectate.

Cei de la Kilimanjaro Energy au descoperit ca sorbita (un ingredient maleabil al otelului tratat termic), in stare solida, absoarbe CO2 din aer. Asa ca, au inceput sa construiasca un aparat care capteaza emisiile de dioxid de carbon si care functioneaza pe baza acestui compus. Apoi, emisiile pot fi folosite pentru hranirea algelor, de exemplu, sau pot fi purificate.

Mai mult, cererea pentru CO2 este mai mare decat oferta. Companii precum Linde and Praxair vand dioxid de carbon lichid unor clienti din SUA pentru sume cuprinse intre 100 si 200 de dolari pe tona.

Citeste si

Steve Jobs era deja mort in momentul lansarii iPhone 4S. Telefonul devine cel mai de succes produs Apple

Scutul antiracheta, criticat la intalnirea NATO de la Bucuresti. Franta: "Prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un razboi al stelelor"